Linkovi

Desetine uhapšenih na protestu "žutih prsluka" u Parizu


Protesti u Parizu, 21. septembar 2019

Desetine demonstranata uhapšene su u subotu na protestu "žutih prsluka" u Parizu gde je raspoređeno više od 7 hiljada policajaca da bi se sprečile nasilne akcije pokreta i njegovog radikalnog ogranka "crni blok".

Strahovalo se i da bi demonstranti mogli da se ubace među učesnike marša protiv klimatskih promena u francuskoj prestonici.

Protesti takozvanih "žutih prsluka" počeli su pre 10 meseci zbog visokih poreza i troškova života i politike francuskog predsednika Emanuela Makrona, za koju smatraju da ide na štetu radnicima, penzionerima i studentima.

Protesti, koji su u jednom trenutku okupljali stotine hiljada ljudi, naterali su Makrona da izdvoji gotovo 17 milijardi eura za povećanje plata i poreske olakšice za radnike sa niskim primanjima.

Međutim, demonstranti su se tokom leta sporadično okupljali i ostaje da se vidi da li će pokret ponovo dobiti na zamahu, kao što je to bio slučaj prošle zime i ranog proleća kada su se demonstranti često sukobljavali sa policijom na ulicama Pariza.

U subotu se na ulicama prestonice okupilo nekoliko stotina učesnika protesta, od kojih je uhapšeno gotovo 40. Policija je saopštila da su neki nosili čekiće i dimne bombe.

Makron je u petak pozvao na smirivanje situacije i poručio da je dobro da ljudi mogu da izraze svoj stav, ali da ne bi trebalo da poremete protest protiv klimatskih promena i kulturne događaje u subotu.

Zvaničnici su zabranili proteste na Šanzelizeu i drugim mestima u centru Pariza, gde su demonstranti prethodno pljačkali i palili luksuzne radnje i restorane.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG