Linkovi

VOA u Sibiru: Ko je zapravo Marija Butina?


Ruskinja Marija Butina optužena za špijunažu u SAD
Ruskinja Marija Butina optužena za špijunažu u SAD

Nadležni u SAD bi uskoro trebalo da izreknu kaznu Mariji Butini, 30-godišnjoj Ruskinji koja je optužena za zaveru i da je radila kao strani agent u Americi. Butina je priznala krivicu za optužbe da je pokušala da utiče na američku politiku.

Desetine hiljada kilometara daleko od zatvora u Virdžiniji, gde se Marija Butina nalazi od juna, u gradu Barnaul u Sibiru, žive njeni roditelji i sestra.

U porodičnoj kući niko ne sumnja u to da je Marija Butina nevina. Njen otac, kao i ostali, veruje da je samo želela bolje da se poveže sa Amerikacima.

“Mislim da nije normalno da optužite nekoga zato što je želeo da popravi odnose između dve zemlje. Treba uzeti u obzir da odnosi Amerike i Rusije trenutno nisu baš dobri. A Marija je uvek te odnose videla kao prijateljske”, kaže njen otac Valerij Butin.

Porodica Marije Butine u razgovoru sa novinarima Glasa Amerike
Porodica Marije Butine u razgovoru sa novinarima Glasa Amerike

​Troškovi za advokata su sve veći, i porodica je u problemu. Jer politička podrška koju, kažu, dobijaju iz Kremlja, ne uključuje finansijsku.

U velikom smo problemu i uvek preko medija apelujemo na ljude da nam pomognu jer su troškovi pravnog zastupanja u Americi jako veliki”, ističe njena sestra Marina Butina.

Butina je studirala u Barnaulu i svoju političku karijeru je započela u Školi realpolitike u kojoj mladi ljudi uče kako da lobiraju kod lokalnih političara.

Američko tužilaštvo tvrdi da ima dokaze da je Marija Butina bila u kontaktu sa ruskim obaveštajcima. Ali njen mentor, kao i javnost u Rusiji, veruje da je Butina žrtva unutrašnjih borbi u Vašingtonu.

Policijska fotografija Marije Butine
Policijska fotografija Marije Butine

“Ne mislim da je problem u odnosima Rusije i Amerike. Iz mog ugla, kad malo dublje zađete u realpolitiku, ovo je unutrašnje pitanje između Trampa i njegovih saradnika i demokrata”, smatra osnivač Škole realpolitike Konstantin Emešin.

Ali u Moskvi se slučaj Marije Butine tumači kao agresija zapada prema Rusiji. Tenzije između Vašingtona i Moskve su napravile problem porodici Marije Butine koja se i dalje nada da će se Marija uskoro vratiti kući.

“Mnogo se radujem tome i ne mogu ni da zamislim kako će taj trenutak izgledati. Verovatno ćemo se izgrliti I plakati, ali će to biti suze radosnice”, kaže Marijina majka Irina.

Marija Butina je priznala krivicu po jednoj tački optužnice za kovanje zavere da utiče na američku politiku. Za to je očekivana kazna verovatno deportacija.

XS
SM
MD
LG