Linkovi

Kin: Šta stoji iza odluke o desertifikaciji nuklearnog sporazuma sa Iranom?


Džek Kin, penzionisani general sa četiri zvezdice i prvi izbor za sekretara za odbranu u administraciji Predsednika Donalda Trampa.
Džek Kin, penzionisani general sa četiri zvezdice i prvi izbor za sekretara za odbranu u administraciji Predsednika Donalda Trampa.

Predsednik Donald Tramp, kako se očekivalo desertifikovao je nuklearni sporazum sa Iranom. Kongres bi sada mogao ponovo da uvede ekonomske sankcije Iranu koje su suspendovane na osnovu sporazuma. Međutim,potez američkog predsednika već je unapred izazvao zabrinutost da bi taj potez mogao da podstakne još jednu nuklearnu krizu. Iran je sa svoje strane zapretio da će da odustane od aranžmana i obnovi aktivnosti koje bi mogle da dovedu do nuklearnog naoružanja te zemlje.

U razgovoru sa novinarkom Glasa Amerike Jelom Defrančeski, penzionisani general Džek Kin, izlaže argumente u prilog poteza predsednika Trampa.

General Džek Kin, koji je bio prvi izbor za sekretara odbrane u Trampovoj administraciji, tvrdi da su glavni strateški ciljeve Irana …

"Širenje Islamske revolucije na Bliskom istoku, da dominiraju i da ga kontrolišu. To žele da postignu pre svega time što bi nagnali SAD da napuste region, a zatim da unište Izrael. Oni rade na tome već punih 36 godina.”

Neprijateljstvo između SAD i Irana traje jednako dugo, dodaje Kin:

“Digli su u vazduh našu ambasadu u Libanu, takođe u Kuvajtu. Nekoliko godina kasnije, podigli su u vazduh našu kasarnu u Saudijskoj Arabiji. Vodili su četvorogodišnju kampanju protiv nas u Iraku. Čak su izumeli specijalnu eksplozivnu napravu koju su koristili isključivo protiv američkih vojnika u Iraku.”

Iranci takođe vladaju u Sirji, kaže general Kin.

“Iranci već godinama predvode rat u SIriji. Sirijski predsednik Asad ih sluša kao i ruska strana.”

Njihov cilj je…

“…stvaranje kopnenog mosta od Irana preko Iraka i Sirije u Liban, a zatim izlazak na Mediteran. Time bi i Izrael dospeo pod njihovo okruženje. Nastaviće i sa potkopavanjem sunitskih država koje žele da stave pod svoju dominaciju i kontrolu. Zato su iskoristili svoje saveznike za rušenje vlade u Jemenu".

To je ono što najviše zabrinjava SAD, a ne nuklearno oružje samo po sebi, kaže bivši zamenik komandanta američkih kopnenih snaga.

“Ukoliko bi se domogli nuklearnog oružja postali bi ne samo još veća opasnost za region, već bi bili I globalna pretnja. Iran se mora zaustaviti.”

Nuklearni sporazum sa Iranom ima rok isticanja koji ide na ruku Teheranu, kaže Kin:

“Zamislite samo. SAD su ušle u aranžman sa drugih pet država sa isključivim ciljem da spreče Iran da se domogne nuklearnog oružja. Ali sam ovaj ugovor, koji ističe kroz 10 godina, omogućava Iranu da bude na putu nuklearnog naoružavanja.”

Pored toga, kaže Kin, Irancima je unapred data ogromna količina novca, milijarde dolara gotovine, koje sada upotrebljavaju da finansiraju svoju strategiju u regionu.

Presednik Tramp, zajedno sa svojim saveznicima spreman je da zaustavi dalje poteze Teherana, zaključio je naš sagovornik, penzionisani general Džek Kin.

XS
SM
MD
LG