Linkovi

Posle električnih, na drumovima i biorazgradiva vozila?


Ilustracija

Postoje “pametna“, hibridna, električna, a sada i biorazgradiva vozila. Grupa studenata tehnologije napravila je prototip četvorotočkaša biokompozitne građe.

Većina četvoroseda na električni pogon napravljena je od materijala izvedenog iz šećerne repe i lana. Jedino točkovi i sistem za upravljanje automobilom nemaju bio-osnovu.

Automobil, nazvan Lina, napravila je grupa studenata sa Tehnološkog fakulteta u Ajndhovenu, u Holandiji.

“Spoljašnost vozila izrađena je od lanenih vlakana i polipropilena, koji se presuju i zagrevaju, da bi se dobile ravne ploče”, objašnjava student Janik Van Ril.

Osnovu šasije čini struktura nalik saću, proizvedena od polimlečne kiseline (polilaktida), biorazgradivog plastičnog polimera, koja se dobija iz šećerne repe. Tako sjedinjena osnova se umeće između dva kompozitna lista lanenih vlakana.

Ovom procedurom smanjuje se težina vozila, zbog čega ono troši manje struje nego prosečan automobil na elektronski pogon.

Automobil je težak svega 310 kilograma, što je vrlo lagano za putnička vozila. Zbog toga nam je potrebno samo 30-ak kilograma baterija, sa kojima možemo da pređemo oko 100 kilometara”, ističe student Nud Van de Gevel.

Vozilo može da dostigne brzinu od 80 kilometara na sat, ali ne očekujete da se prototip pojavi na drumu baš tako brzo, pošto još ne može da zadovolji bezbednosne standarde prilikom sudara. Ipak, kako njeni tvorci tvrde, Lina predstavlja njihovu viziju automobila budućnosti, izgrađenih od materijala, koji nemaju negativan uticaj na prirodnu sredinu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG