Linkovi

"Potreban dijalog sa Rusijom"


Donald Tramp sa Petom Robertsonom tokom kampanje (arhivska fotografija)
Donald Tramp sa Petom Robertsonom tokom kampanje (arhivska fotografija)

U intervjuu za Hrišćansku medijsku mrežu, predsednik Donald Tramp je branio činjenicu da pruža ruku Rusiji. Tramp je takodje branio svog sina Donalda Mladjeg dan pošto je objavio mejlove koje su potresli zvanični Vašignton. Ti mejlovi su razotkrili da su zvaničnici Trampove kampanje prošle godine održali sastanak sa jednom ruskom advokaticom koja je ponudila štetne informacije o njegovoj protivnici na izborima, demokrati Hilari Klinton.

U inervjuu sa konzervativnim hrišćanskim voditeljem Petom Robertsonom, predsednik Tramp je rekao da se dobro slaže sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Ja zbilja verujem da je važno da imamo dijalog I ako ga nemate to znači veliki broj problema u našoj I njihovoj zemlji. Mislim da nam je potreban dijalog.”

Tramp je takodje upotrebio Tviter kako bi branio svog sina Donalda mladjeg, posle objavljivanja imejl poruka u kojima se su izneti detalji o sastanku sa jednom ruskom advokaticom koja je ponudila štetne informacije o Hilari Klinton tokom prošlogodišnje predsedničke izborne kampanje u SAD.

Tramp je još jednom kritikovao rusku istragu kao “lov na veštice”. Medjutim, predsednikov kandidat za direktora Federalnog istražnog biroa, Kristofer Vrej nije se složio sa tim opisom na jučerašnjem pretresu u Senatu za potvrdu njegove nominacije.

Ja sam lojalan ustavu, vladavini prava i misiji Federalnog istražnog biroa. I niko nije od mene tražio nikakvu lojalnost u bilo kom mometnu tokom ovog procesa niti sam je ponudio.

Otkriće mejlova Donalda Trampa mladjeg je dovelo Trampovu Belu kuću u situaciju da se brani I podstaklo zabrinutost demokrata uključujući senatora Tima Kejna iz Virdžinije.

Ništa još nije dokazano, ali smo sada segnuli I van ometanja pravde u smislu onoga o čemu vodimo istragu. Ovo seže u domen krivokletstva, lažnih izjava I potencijalno čak I izdaje.”, rekao je demokratski senator iz Virdžinije Tim Kejn.

Neki republikanci su takodje izneli zabrinutost uključujući spikera Predstavničkog doma Pola Rajana.

Podržavao sam Boba Malera za specijalnog istražitelja I mislim da treba da dozvolimo njemu, njegovom timu I našim kongresnim istražiteljima da urade svoj posao.”

Gnev oko otkrića Trampovih mejlova je ponovo dovelo Belu kuću u stiauciju da se brani povodom mogućih veza sa Rusijom, kaže analitičar sa Univerziteta u Virdžiniji Kajl Kondik.

Konstantni priliv negativnih vesti koje pristrižu o Rusiji najblaže rečeno izaziva poremećaj. Ostaje da vidimo da li će to zaista predstavljalti pravnu pretnju Trampovoj administraciji ili ljudima u Trampovoj administraciji.”

U program Glasa Amerike "Encounter" analitičar Džon Fortije je rekao da zabrinutost javnosti oko istrage vezane za Rusiju negativno utiče na popularnost predsednika.

Kada je otpustio direktora Federalnog istražnog biroa, Džima Komija popularnost mu je opala. Sada uživa popularnost od oko 40 odsto I to su stvari koje ne pomažu predsedniku I neće nestati.”

Fokus na odnosima Trampa i Rusije takodje komplikuje nastojanja republikanaca povodom njihovog obećanja da će opozvati I zameniti zakon o zdravstvenoj zaštiti predsednika Obame koji je jedno od njegovih najvažnijih dostignuća.

XS
SM
MD
LG