Linkovi

EU: neophodno brzo formiranje Vlade na Kosovu


Evropski komesar za proširenje Johanes Han (arhivska fotografija)
Evropski komesar za proširenje Johanes Han (arhivska fotografija)

Nema sumnje u opredjeljenost Unije da pomogne zemljama Zapadnog Balkana na putu reformi i pridruženja EU, rekao je evropski komesar za pregovore o proširenju, Johanes Han, nakon što je obišao neke od država regiona. On je uvjeren u ukupni paredak regiona prema pridruženju, uz nadu da će se na Kosovu, nakon opštih izbora, ubrzo formirati vlada ja jasnom evropskom agendom.

Tek što se vratio iz posjete državama regiona, komesar Johanes Han je sumirao utiske i pokušao da demantuje sve glasnija mišljenja kako Brisel ne ulaže dovoljno u obećano pridruženje regiona Uniji.

"Prije svega, dopustite mi da pojasnim jednom za sva vremena: EU jeste i biće opredjeljena podršci Zapadnom Balkanu tokom procesa pridruženja. Ovo je važno istaći u svjetlu izvjestaja i tvrdnji iz regiona ali i drugih izvora koji dovode u sumnju evropsku opredjeljenost. Postavlja se pitanje da li uopšte imamo strategiju, a ona je jednostavna: da svim državama regiona damo perspektivu pridruženja. Opet moram ovdje da ponovim- prijem tih država je i u našem interesu i to danas važi više nego ikada ranije. Naš izbor je ili da izvozimo stabilnost ili uvozimo nestabilnost i mislim da je izbor vrlo jasan. Napori se isplate i na primjer prošle godine, uprkos nekim zastojima, ohrabruje napredak od posljednjieg Godišnjeg izvještaja EK. Srbija i Crna Gora su na dobrom putu, U slučaju CG 26 poglavlja završnih pregovora je otvoreno a dva su privremeno zatvorena, Srbija je otvorila osam poglavlj. Obje zemlje će, nadam se, još ove godine otvoriti nova oglavlja, a neka od njih će biti otvorena još ovog mjeseca."

Makedonija, uvjeren je komesar Han, ulazi u dnevnu rutinu nakon burnih dogadjaja, dok kada je riječ o Kosovu evropski komesar ukazuje da je sada, nakon izbora, neophodno brzo formiranje vlasti koja će rješavati pitanja na koja Komisija odavno već ukazuje - vladavinu prava, ispunjavanje uslova za bezvizni rezim i koja će u svome programu na prvo mjestu imati evropsku agendu.

"Satima nakon zatvaranja birališta primili smo na znanje preliminarne rezultate izbora na Kosovu, sutra ćemo imati i izvještaj našeg monitoring tima. Ono što zapažamo je da nema jasne većine za formiranje vlade i nadam se da neće opet trebati devet mjeseci za njeno formiranje jer je veoma važno da zemlja ostane posvećena reformama, da gradi dalje na onome što je već postignuto I dogovoreno Sporazumom o stabilizaciji i pridruženju i evropskom reformskom agendom i preostalim uslovima za bezvizni režim."

Očekuje se da će posljednja zbivanja na Kosovu kao i smjena na čelu Srbije ući u rezolucije EP o Kosovu i Srbiji, koje bi trebale da budu usvojene na plenarnoj sjednici Parlamenta ove sedmice u Strazburu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG