Linkovi

Tramp i svetski lideri: od "bez pompe" do "primetno neprijatne interakcije"


Donald Tramp u vojnoj bazi Sinjorela na Siciliji, 27. maja 2017.

Donald Tramp se vratio u Vašington pošto je završio svoje prvo međunarodno putovanje u svojstvu predsednika. Devetodnevna poseta prošla je bez kontroverze, ali je bilo nekoliko momenata koji su izazvali čuđenje.

Donald Tramp je počeo svoju posetu u Saudijskoj Arabiji, gde je okupljenim muslimanskim liderima rekao da nije došao da im drži lekcije.

Nismo ovde da kažemo drugim ljudima kako da žive, šta da rade, ko da budu, ili kako da se mole.

Međutim, do kraja putovanja Trampov ton se dramatično promenio. Na samitu NATO-a u Briselu, Tramp je kritikovao američke saveznike zato što ne troše dovoljno na odbranu.

To nije pošteno prema narodu i poreskim obveznicima u Sjedinjenim Državama. Mnoge od ovih zemalja duguju ogromne sume novca od prethodnih godina.

Interakcija je bila primetno neprijatna, a još čudnijom ju je učinilo to što se Tramp nije obavezao na zajedničku odbranu zemalja članica.

Šalje na neki način mešovite singale našim saveznicima. Ako nećete u potpunosti da se obavežete ili bar da ste voljni da kažete da ste u potpunosti predani zajedničkoj odbrani, ne mislim da to zapravo ohrabruje druge ljude da potpuno prihvate ideju saveza”, kaže Filip Lohaus sa “Amerikan Enterprajz “ instituta.

U središnjem delu turneje, Tramp je posletio Izrael i palestinske teritorije i izrazio optimizam povodom bliskoistočnog mirovnog procesa, ali nije pružio mnogo detalja o tome kako planira da pokrene taj proces. Jedan način bi bio da se arapske zemlje i Izrael probliže na osnovu zajedničkog nepoverenja koje imaju prema Iranu.

Oštra kritika Irana bila je ključna tema tokom Trampove posete inostranstvu, smatra iransko-američka novinarka Negar Mortazavi koja je za Glas Amerike govorila putem Skajpa.

Izgleda da on pokušava da stavi Iran na vrh liste neprijatelja, bar kada se radi o Bliskom istoku, i da formira novi kruga saveznika, kojima bi zajedničko bilo to da im je Iran neprijatelj”.

Ostatak Trampove posete, uključujući i sastanak sa papom Franjom u Vatikanu i sastanak sa italijanskim premijerom prošli su bez previše pompe. Tramp je proglasio svoju prvu posetu inostranstvu uspešnom, poručivši preko svog Tviter naloga da je uštedeo Sjedinjenim Državama “mnogo milijardi dolara i sačuvao milione radnih mesta."

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG