Linkovi

Gradovi se pripremaju za sukob sa vladom oko imigracije


Novoizabrani američki predsednik Donald Tramp je obećao da će izvršiti pritisak na ilegalne imigrante i deportovati 2 do 3 miliona imigranata bez dokumenata, koji, po njegovim rečima, “imaju krivični dosije”. Bitka oko sprovodjenja deportacija i imigracione reforme prešla je na državne i gradske forume gde se neki spremaju za sukob sa federalnom vladom.

Novoizabrani predsednik Donald Tramp je izneo svoj imigracioni plan u avgustu u Finiksu.

“Svi koji su ušli u SAD ilegalno su podložni deportaciji. To je ono što znači imati pravnu državu i zemlju. U suprotnom nemamo zemlju.”

Tramp je od tada smanjio taj broj na dva do tri miliona nedokumentovanih imigranata, koji imaju “krivični dosije”. Medjutim, za mnoge to nije ohrabrujuće. Više od 2 miliona i sedam stotina hiljada nedokumentovanih imigranata su deportovani tokom dva mandata predsednika Baraka Obame i aktivisti su na ulicama protestovali protiv, kako strahuju takvog ili još jačeg trenda pod Trampom.

“Jasno mi je da će on biti predsednik naredne četiri godine. To je naša realnost. Želimo da pronadjemo zajedničko rešenje tamo gde je moguće. Ali smo isto tako spremni da branimo prosperitet Kalifornije”, kaže predsednik Senata Kalifornije Kevin de Leon.

De Leon kaže da je taj prosperitet podstaknu državnom imigrantskom politikom. Kalifornija je angazovala bivšeg američkog sekretara za pravosudje Erika Holdera, koji je sada advokat, da se bori protiv Trampove administracije po pitanjima od imigracije do klimatskih promena.

Neki gradovi, uključujući Los Andjeles ograničavaju saradnju sa federalnom agencijom poznatom kao Agencija za primenu propisa o imigraciji i carini (ICE).

“Mislim da danas šaljemo poruiku da je Los Andjeles ujedinjen za imigrantska prava, da ćemo zauzeti snažan stav, nećemo se suprostaviti ICE-u, već štiti naš narod, i pokazati da je Los Andjeles jedna porodica, jedna zajednica”, poručuje Emili Robinston sa Univerziteta Lojola.

Uprkos strahovanjima koja okružuju retoriku tokom kampanje, Luis Kinones, član Trampovodg Savetodavnog saveta za Hispance, kaže za Glas Amerike da su jedini ljudi koji imaju bilo čega da se boje kriminalci medju imigrantima i muslimani koji bi nam naneli štetu.

“Meta će nam biti ekstremistički muslimani koji ne rade u okviru istinske vere ili ne rade na mirnim rešenjima. Svi koji žele da nanesu štetu nisu poželjni, nisu dobrodošli i gonićemo ih.”

Kalifornija je jedna od 12 država koja omogućava nedokumentovanim stanovnicima da dobiju vozačke dozvole i lokalni lideri kažu da će države i gradovi – od kojih mnoge kontrolišu demokrate – učiniti još više.

Legalni migranti su podeljenih gledišta. Neki se protive planu da se ubrza sprovodjenje zakona, deportuju kriminalci medju nedokumentovanim radnicima i izgradi zid na američko-meksičkoj granici. Drugi to podržavaju.

“Ne mislim da bilo ko ko ima legalan status želi da ilegalni imigranti, posebno oni koji su počinili zločin, ostanu u zemlji”, smatra Dejvid Vang, koji podržava Trampa.

Nedokumentovani imigranti čine 3 do 4 odsto američke populacije. I dok se sprovodjenje federalnog zakona intenzivira, lokalni lideri kažu da se debata iz Vašingtona prenosi u druge američke gradove.

XS
SM
MD
LG