Linkovi

Šef NATO se nada dobroj saradnji sa SAD


Turkey NATO Syria
Turkey NATO Syria

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je obraćajući se prisutnima na zasedanju Parlamentarne skupštine NATO saveza u Istanbulu, rekao da su potezi alijanse godinama, bili „odbrambeni i odgovarajući“ i u skladu sa međunarodnim obavezama.

Stoltenberg se osvrnuo na odnose sa Rusijom, neuspeli vojni udar u Turskoj i predsedničke izbore u Sjedinjenim Državama.

U odnosima sa Rusijom, rekao je Soltenberg alijansa ima pristup na dva koloseka “jaku odbranu uz razumni dijalog.”

"Sve što NATO radi je odbrambenog karaktera, proporcionalno i u skladu sa međunarodnim obavezama. Pre ruske invazije na Ukrajinu NATO nije planirao da pošalje trupe u istočne zemlje alijanse. Cilj NATO-a je da spreči, a ne da izaziva konflikte. Šta više, mi čvrsto verujemo i isto tako smo predani, pristupu Rusiji na dva koloseka, jakoj odbrani i istovremeno razumnom dijalogu."

Stoltenberg je dodao da se nada dobroj saradnji sa novom američkom administracijom novoizabranog predsednika Donalda Trampa.

"Pozdravljam novu administarciju u Vašingtonu i radujem se saradnji sa novoizabranim predsednikom Donaldom Trampom. Partnerstvo Evrope i Sjedinjenih Država je veoma dobro, već skoro 70 godina. Partnerstvo koje je uvek imalo jednoglasnu podršku u Sjedinjenim Državama, a bolja raspodela tereta još više će učvrstiti transatlanske veze. "

Pokušaj vojnog udara u julu u Turskoj, Soltenberg je okarakteroisao kao “otrežnjavajući podsetnik” da demokratiju i slobodu ne treba uzimati zdravo za gotovo već ih treba “energično braniti.”

Okupljenima se obrazio i turski predsednik Redžep Taip Erdogan koji je rekao da Ankari treba pomoć međunarodne zajednice u borbi protiv terorizma, ali je istovremeno optužio, posebno zemlje Evropske unije i Sjedinjene Države za ambivalentnost kada se radi o terorističkim grupama.

XS
SM
MD
LG