Linkovi

Izbori u CG: DPS-u najviše mandata, manjine odlučuju o vladi


Izbori u Crnoj Gori
Izbori u Crnoj Gori

U Crnoj Gori su danas održani parlamentarni izbori, na kojima je pravo glasa imalo 528.817 građana. Istovremeno sa parlamentarnim izborima, održani su i lokalni u četiri grada - Budvi, Kotoru, Andrijevici i Gusinju.

Demokratska partija socijalista (DPS) osvojila je 41,1 odsto glasova, odnosno 35 mandata, saopštio je Centar za demokratsku tranziciju (CDT) na osnovu 100 odsto obrađenog uzorka. Nakon DPS-a, najviše mandata osvojio je Demokratski front (DF), ukupno 18, ili 20,6 procenata. Velika koalicija Ključ osvojila je 10,7 odsto glasova ili devet mandata.

Demokrate Alekse Bečića osvojile su 10,5 odsto, odnosno devet mandata, dok su Socijaldemokratskoj partiji (SDP) pripala četiri mandata na osnovu 5,4 odsto osvojenih glasova. Bošnjačka stranka ima 3,3 odsto, odnosno dva mandata.

Socijaldemokrate Ivana Brajovića osvojile su 3,2 odsto glasova, odnosno dva mandata, dok je Hrvatska građanska inicijativa osvojila 0,5 odsto, odnosno jedan mandat. Zbirna izborna lista albanskih partija osvojila je 0,9 odsto, to jest jedan mandat.

Iz CDT-a su saopštili da moguća greška kod Demokrata iznosi +/-1,5, pa ta stranka mogu osvojiti osam mandata. To znači da bi DPS u tom slučaju imala 36 mandata.

Nijedan učesnik parlamentarnih izbora nije osvojio apsolutnu većinu, tvrdi CDT, što znači da nijedna lista ne može samostalno formirati vlast.

Iz Centra za monitoring i istraživanje (CEMI) je saopšteno da je, na osnovu 97,7 odsto obrađenog uzorka, DPS osvojio 41,4 odsto glasova, odnosno 36 mandata.

Demokratski front (DF), prema do tolikom broju obrađenih podataka osvojio 20,3%, odnosno 18 mandata, a Velika koalicija ključ 11 odsto, odnosno devet mandata.

Demokrate Alekse Bečića osvojile su 10 odsto, odnosno osam mandata, dok je SDP osvojio 5,2 odsto glasova, to jest četiri mandata.

Bošnjačka stranka osvojila je 3,2 odsto ili dva mandata, dok je Socijaldemokratama Ivana Brajovića pripalo 3,2 odsto glasova, ili dva mandata

Pozitivna nije prešla cenzus jer je osvojila 1,3 odsto. HGI je osvojila jedan mandat, kao i koalicija Albanci odlučno.

Prve analize crnogorskih izbora možete čitati u posebnoj vesti.

Đukanović najavljuje brzo formiranje vlade

"DPS je opet pobijedila na parlamentarnim izborima. Osvojili smo oko 159000 glasova ili 36 mandata", rekao je predsjednik DPS-a Milo Đukanović.

Predsjednik DPS-a Milo Đukanović obraća se pristalicama (rtcg.me)
Predsjednik DPS-a Milo Đukanović obraća se pristalicama (rtcg.me)

"Odbranili smo Crnu Goru i naše pravo da slobodno upravljamo svojom budućnošću. Nije bilo jednostavno, velika se sila okrenula protiv malene Crne Gore na ovim izborima, ali zahvaljujuci vašoj podršci...mi smo uspjeli. Možemo večeras sa zadovoljstvom da kažemo da Crna Gora nastavlja putem sigurne evropske budućnosti, kao i da ćemo u narednih nekoliko mjeseci ratifikovati pristupni protokol sa NATO, da ćemo do kraja mandata intenzivirati i završiti pregovore sa EU i pokazati spremnost da budemo članica EU", poručio je Đukanović.

Takođe je dodao da sa 36 mandata i mandatima tradiciononalnih partnera, nema sumnje da će koalicija za evropsku budućnost Crne Gore imati najmanje 42 mandata.

"Odmah nakon zvaničnog proglašenja rezultata pristupićemo razgovorima s partnerima i za kratko vrijeme doći do nove vlade”, poručio je Đukanović.

Mandić: Opozicija i dalje ima većinu

Na osnovu 90 posto prebrojanih glasova, opozicija i dalje ima većinu, odnosno 41 poslanika u parlamentu, saopštio je nosilac liste Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić.

On je ocijenio da današnji izbori nijesu bili fer i demokratski.

“Vlada izbornog povjerenja nije obezbijedila slobodne izbore”, istakao je Mandić. On je saopštio da će DF sjutra inicirati sastanak sa svim opozicionim strankama o prelaznoj vladi.

Konferencija za novinare DF-a (rtcg.me)
Konferencija za novinare DF-a (rtcg.me)

“Oslanjamo se isključivo na rezultate naših predstavnika”, istakao je Mandić, dodajući da se mora prebrojati svaki glas.

Jedan od lidera DF-a, Nebojša Medojević, kazao je da je rezultat izbora posljedica nedemokratskih uslova u kojima su održani. On je pozvao manjine da razmisle. “Ovo je istorijski trenutak. Ne treba produbljivati krizu”, poručio je Medojević.

Lekić: Manjinske stranke odlučuju

Nosilac liste koalicije Ključ Miodrag Lekić kaže da je DPS danas poražen.

‘’Četiri opozicione stranke su osvojile 39 mandata, a DPS 35 ili 36. Dakle, DPS je poražen od opozicionih stranaka. To je bolji rezultat u odnosu na izbore prije četiri godine’’, smatra Lekić. Kako je kazao, odlučiće manjinske stranke.

‘’Na njima je odgovornost. Razumije se,otvara se jedan politički proces razgovora, dogovora. Vjerujem da će manjinske stranke dobro izmjeriti, one su odlučujuće da preuzmu odgovornost."

Lekić je najavio da će koalicija Ključ tražiti od institucija odgovor da li je Crna Gora ozbiljna ili neozbiljna država, ‘’da mogu tokom dana da se liferuju vijesti o državnom udaru pa da sjutradan zaboravimo da se to desilo’’.

Jedan od lidera koalicije Ključ Srđan Milić kaže da je normalno da nijesu zadovoljni izbornim rezultatom, ali da je činjenica da imaju više mandata i glasova nego DPS.

"Demokrate najprijatnije iznenađenje"

Demokratska Crna Gora ubjedljivo je najprijatnije iznenađenje izbora sa više od deset odsto podrške, poručio je lider te stranke Aleksa Bečić.

„Jasno je da nijedna stranka nema apsolutnu većinu i da će dani i sedmice pred nama dati odgovor na pitanje u pravcu formiranja vlasti“, rekao je Bečić.

Prema njegovim riječima, te četiri opozicione partije imaju 40 mandata, DPS 35. „Ne znam koju matematičku varijantu da izvedete, nemate nešto što je stabilnost i postojanost vlasti, prirodno je da oni koji imaju 40 imaju veću stabilnost“, naveo je lider demokrata

Krivokapić: Zadovoljavajući rezultat SDP-a

Lider Socijaldemokratske partije (SDP) Ranko Krivokapić ocijenio je da je rezultat njegove stranke na parlamentarnim izborima "zadovoljavajući", te da ne predstavlja iznenađenje.

On je saopštio da je SDP pokazao da je vitalan i neuništiv. "Rezultat je zadovoljavajući i nije iznenađenje", rekao je Krivokapić, uz konstataciju da je SDP bila najnapadanija partija tokom predizborne kampanje.

Ocijenio je i da su izbori bili puni neregularnosti, te da su ih pratili pristisci na birače. Gašenje Vajbera je nazvao presedanom u Evropi, navodeći da se to nigdje nije dešavalo.

Krivokapić je naveo da partnere vidi u građanskom dijelu Crne Gore, odnosno Demokratama, Velikoj koaliciji Ključ i manjinskim strankama.

"Sa SD-om siguran evroatlantski put"

Izborni rezultat Socijaldemokrata Crne Gore (SD) zlata je vrijedan, jer je sačuvao socijaldemokratsku ideju u Crnoj Gori, poručio je lider stranke, Ivan Brajović.

Brajović je podsjetio na raniju izjavu da niko neće osvojiti apsolutnu vlast i kazao da su znali ko će biti prvi na izborima.„Nije se znalo precizno, ali se moglo naslutiti ko će biti drugi“.

Kako je dodao, tokom kampanje govorili su da je vrlo važno ko će biti taj koji će omogućiti da se formira vlast koja će Crnu Goru vući snažno naprijed i omogućiti državi da nastavi na evropskom i evroatlantskom putu. „Sa SD-om taj put Crne Gore je siguran“, poručio je Brajović.

Pajović podnio ostavku

Lider Pozitivne Crne Gore Darko Pajović podnio je ostavku na sve funkcije u stranci, a njega će do redovnog kongresa partije zamijeniti Azra Jasavić.

Kako je rekao, za loš rezultat preuzima odgovornost.

"Život ide dalje. Vjerujem da naša partija i dalje ima budućnost", rekao je on.

Prema podacima CDT-a glasalo je 73,2 posto birača. CDT pojašnjava da je na ovoliku izlaznost opšti cenzus 11.427, cenzus za manjine je 2.666, a za Hrvate 1.333 (uz pretpostavku da je 1.6 posto nevažećih listića.

Poređenja radi, na parlamentarnim izborima 2012. godine izlaznost do 20 sati bila je 70,5 posto, dok je na predsjedničkim 2013. godine iznosila 63,9 posto.

Rezultati lokalnih izbora

Prema CeMI-jevim preliminarnim rezultatima lokalnih izbora, Demokratska partija socijalista (DPS) osvojila je najviše glasova u Andrijevici, Budvi, Gusinju i Kotoru. Međutim, u Budvi bi opozicija nakon 10 godina mogla da preuzme vlast, jer Demokrate i Demokratski front (DF) zajedno imaju više mandata od DPS-a.

U Andrijevici DPS je osvojio 20 mandata, SNP pet, DF pet, a SD jedan mandat.

U Budvi DPS ima 12 mandata, Demokrate i DF po sedam mandata, Koalicija "Bura budi Budvu"-SNP-Demos dva mandata, Cdu-Dragan Purko Ivančević dva, Koalicija Budva mora dva i SD-Žarko Radulović jedan mandat.

U Gusinju DPS ima osam mandata, SD i Partija za Gusinje po sedam, SNP i SDP po tri i Bošnjačka stranka dva mandata.

Saslušanje osumnjičenih za terorizam

​Crnogorska uprava policije saopštila je da je u subotu uveče uhapsila 20 državljana Srbije pod sumnjom da su planirali napade na državne institucije Crne Gore u izbornoj noći.

"Službenici Uprave policije, tokom prethodne noći, u saradnji sa Agencijom za nacionalnu bezbjednost i uz koordinaciju i po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, a postupajući shodno operativnim i obavještajnim podacima kojima je policija raspolagala, lišila su slobode 20 lica, državljana Republike Srbije, dok se za jednim licem, takođe državljaninom Srbije, traga", saopštio je direktor Uprave policije Slavko Stojanović.

Stojanović je saopštio da su uhapšeni osumnjičeni da su na teritoriji Crne Gore počinili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i terorizam.

Policija sumnja da su osumnjičeni ušli u Crnu Goru sa namjerom da prvo preuzmu automatsko oružje, a potom večeras izvrše napade na institucije sistema, policiju i predstavnike državnih organa, ne isključujući mogućnost napada na visoke državne zvaničnike.

Iz Specijalnog državnog tuzilaštva je saopšteno da za 20 uhapšenih državljana Srbije postoji osnov sumnje da su izvršili krivična djela – stvaranje kriminalne organizacije u sticaju sa krivičnim djelom terorizam.

"Osnovano se sumnja da je početkom oktobra u Srbiji i Crnoj Gori formirana kriminalna organizacija, s ciljem uticaja na zakonodavnu i izvršnu vlast u Crnoj Gori. Sumnja se da je plan ove organizacije bio da u vrijeme proglašenja rezultata na parlamentarnim izborima, uz upotrebu oružja, napadnu okupljene građane ispred Skupštine Crne Gore i službenike Uprave policije, a da potom zauzmu prostorije Skupštine, s namjerom da proglase izbornu pobjedu određenih političkih partija", saopšteno je iz VDTa-.

"Takođe se sumnja da je plan kriminalne organizacije bio lišavanje slobode Premijera Crne Gore", navodi se dalje u saopštenju.

Kako se dalje navodi, s ciljem realizacije navedenog plana organizator grupe, B.D., juče je u ranim jutarnjim satima došao u Crnu Goru sa namjerom dalje realizacije kriminalnog plana i komandovanja naoružanim licima u namjeri da zauzmu Skupštinu Crne Gore i druge državne institucije.

Privođenje osumnjičenih u Crnoj Gori (rtcg.me)
Privođenje osumnjičenih u Crnoj Gori (rtcg.me)

Zbog hapšenja koja su se dogodila tokom noći u Crnoj Gori, ministar unutrašnjih poslova Goran Danilović tražio je, kako je kazao na vanrednoj pres konferenciji, sastanak sa direktorom policije Slavkom Stojanovićem.

Međutim, do sastanka, kako je saopštio, ipak neće doći.

''Zvanično od Uprave policije kao ministar nijesam do ovog trennutka dobio nijednu informaciju. U 15h sam trazio sastanak sa Stojanovićem, dobio sam informaciju da je na terenu i da nema vremena', kaže Danilović.

Sve građane i učesnike izbora, iz MUP-a su zamolili da večerašnje rezultate glasanja dočekaju kući, da ne izlaze da slave na ulicama, te da će za to biti prilike narednih dana.

Božina Banović, advokat po službenoj duznosti jednog od osumnjičenih, drzavljanina Srbije nastanjenog u Beogradu Dragana Maksića, rekao je da se njegov klijent tereti za "vrlo teško krivično djelo organizovanog kriminaliteta, za izazivanje terorističkih napada, urušavanje državnog uredjenja i ataka na visoke funkcionere države Crne Gore".

"Stvar je u prvoj fazi izvidjaja, a moj klijent je zadržan po tužilačkom predlogu i vidjećemo šta će se dešavati nakon 48 sati i njegovog dovodjenja kod istražnog sudije", rekao je Banović.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da je informaciju o hapšenju grupe koju predvodi bivši šef Žandarmerije Bratislav Dikić, saznao iz medija.

"Osim toga što sam video u medijima nemam više informacija o tome", rekao je Stefanović novinarima u Bujanovcu.

U međuvremenu, Ministarstvo za informacione tehnologije saopštilo je da su tokom jutra izvršeni hakerski napadi na sajtove vladajuće DPS i informativnih portala Cafe del Montenegro i Antena M.

Viber i WhatsApp ponovo rade

Servisi Viber i WhatsApp ponovo su dostupni od 19 i 30 sati, saopštili su Crnogorski Telekom, Telenor i M:tel.

Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost naložila je suspenziju zabrane korišćenja aplikacija Viber, WhatsApp i drugih sličnih servisa, koja je tokom dana upućena svim telekomunikacionim operatorima u Crnoj Gori.

Kompanije Crnogorski Telekom, Telenor i M:tel istič da nijesu ustupale podatke o svojim korisnicima i da poštuju najstrože bezbjedonosne standarde i procedure zaštite korisnika i njihovih podataka.

Civilni sektor osudio je odluku Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP), koja je mobilnim operatorima naložila blokadu internet servisa Viber i Whats app.

XS
SM
MD
LG