Linkovi

Si doputovao u zvaničnu posetu Srbiji


Predsednici Kine i Srbije, Si Đinping i Tomislav Nikolić na aerodromu "Nikola Tesla", u Beogradu

Predsednik Kine Si Đinping sa suprugom Peng Liju doputovao je danas u trodnevnu posetu Srbiju – na aerodromu u Beogradu goste iz Kine dočekali su predsednik Srbije Tomislav Nikolić sa suprugom Dragicom, premijer Aleksandar Vučić, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i predsednica parlamenta Maja Gojković.

Po ulasku u vazdušni prostor Srbije, avion predsednika Kine dočekala su tri aviona Ratnog vazduhoplovstva Srbije, a po sletanju, na beogradskom aerodromu je priređen svečani doček.

U prvom razgovoru sa Si Đinpingom po dolasku u Beogradu, Tomislav Nikolić je istakao da Kina pruža ruku prijateljstva Srbiji u trenutku kada se ona reformiše i oporavlja ekonomiju, i dodao da Srbija to izuzetno ceni i da neće zloupotrebiti tu ruku prijateljstva.

Uz ocenu da će njegova poseta otvoriti novu stranicu istorije u razvoju odnosa dve zemlje, Si Đinping je po dolasku u Srbiju istakao da se međusobno političko poverenje dve zemlje učvršćuje, a saradnja u oblasti energetike, saobraćajne infrastrukture i poljoprivrede beleži nove sjajne tačke.

Predsednici Srbije i Kine, Tomislav Nikolić i Si Đinping su zatim na mestu nekadašnje kineske ambasade na Novom Beogradu položili vence na spomenik službenicima Ambasade Kine koji su stradali u NATO bombardovanju 1999. godine.

Dva predsednika su na Novom Beogradu položili kamen temeljac za izgradnju Kineskog kulturnog centra, otkrili spomenik kineskom filozofu Konfučiju i tablu novoimenovane Konfučijeve ulice i Trga prijateljstva Srbije i Kine.

Ministri kulture Srbije i Kine, Ivan Tasovac i Luo Šugang su tom prilikom ocenili da se kulturnim centrom gradi novi most prijateljstva i zaveštanje ga budućim naraštajima. U kratkoj šetnji Kalemegdanom, gosti iz Kine su imali priliku da se upoznaju sa delom srpske istorije i istorijatom Beogradske tvrđave.

Za sutra su planirani razgovori predsednika Kine sa najvišim srpskim zvaničnicima: predsednikom Tomislavom Nikolićem, premijerom Aleksandrom Vučićem i predsednicom parlamenta Majom Gojković. U nedelju će predsednici Nikolić i Si Đinping posetiti Železaru Smederevo, koju je nedavno kupila kineska kompanija Hestil, gde će im domaćin biti premijer Aleksandar Vučić.

XS
SM
MD
LG