Linkovi

UN: Moćnici nisu nedodirljivi


Radovan Karadžić u sudnici Haškog tribunala
Radovan Karadžić u sudnici Haškog tribunala

Presuda Radovanu Karadžiću šalje snažan signal svim ljudima na odgovornim položajima da će polagati račune za svoje akcije, poručio je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-Mun

Presuda Radovanu Haradžiću je istorijski dan za narode u regionu kao i medjunarodno krivično pravosudje, ocenio je nešto ranije generalni sekretar UN, Ban Ki-Mun.

Prema rečima njegovog portpatrola Farhana Haka, generalni sekretar je prvo podsetio na žrtve zločina za koje je Karadžić proglašen krivim.

“Kao bivši predsednik Republike Srpske, lider Srpske demokratske stranke i vrhovni komandant vojske RS, Radovan Karadžić je jedan od najviših zvaničnika kojima je sudio Haški tribunal. Ova presuda šalje snažan signal svim ljudima na odgovornim položajima da će polagati račune za svoje akcije, i još jednom pokazuje da begunci ne mogu da izmaknu kolektivnoj rešenosti medjunarodne zajednice da ih obezbedi njihovo suočavanje sa pravdom, u skladu sa zakonom”, poručio je Ban.

Generalni sekretar takodje je izrazio poštovanje i zahvalnost sudijama i osoblju Haškog tribunala zbog njihovog vrednog rada, dok napreduju ka zbog vrednog rada sudija i osoblja Haškog tribunala, dok napreduju ka završetku rada tog suda.

Visoki komesar Ujedinjenih nacija za ljudska prava, Zeid Ra'ad al Husein pozdravio je presudu izrečenu Radovanu Karadžiću, rekavši da je „izuzetno značajna.“

Dvadeset jednu godinu po podizanju optužnice protiv njega, ova presuda je snažna manifestacija neumoljive predanosti međunarodne zajednice pitanju odgovornosti.

Husein je naglasio da presuda Karadžiću ima snažan simboličan značaj za žrtve svih zločina počinjenih tokom ratova u Bosni i Hercegovini i širom bivše Jugoslavije, ali i širom sveta.

Počinioci takvih zločina moraju da znaju da neće izbeći pravdi bez obzira koliko zamišljaju da su moćni i nedodriljivi, istakao je Visoki komesar UN za ljudska prava.

AI: Presuda veliki korak

Organizacija Amnesti internešnal ocenila je danas da presuda Radovanu Karadžiću za genocid i druge zločine predstavlja veliki korak ka pravdi za žrtve oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini.

Ova presuda potvrđuje Karadžićevu komandnu odgovornost za najozbiljnije zločine, prema međunarodnom pravu, koji su izvedeni na evropskom tlu od Drugog svetskog rata, izjavio je direkor AI za Evropu i centralnu Aziju Džon Dalhuisen.

On je istakao da se ne sme zaboraviti da je više od 20 godina posle rata u Bosni na hiljade slučajeva nestalih i dalje nerešeno i ukazao na "uznemirujući nedostatak političke volje koji i dalje blokira pristup pravdi, istini i odšteti za žrtve".

XS
SM
MD
LG