Linkovi

Valid al Mualem: Sirija spremna za pregovore


Sirijski ministar inostranih poslova Al Mualem i njegov kineski kolega Vang Ji
Sirijski ministar inostranih poslova Al Mualem i njegov kineski kolega Vang Ji

Sirijski ministar inostranih poslova je rekao da je njegova zemlja spremna da učestvuje na mirovnim razgovorima sa predstavnicima opozicije u Ženevi.

“Sirija je spremna da učestvuje u Sirija / Sirija dijalogu u Ženevi bez bilo kakvog mešanja iz inostranstva I naša delegacija će biti spremna čim primimo listu opozicionih delegata.”, rekao je Valid al Mualem, sirijski ministar inostranih poslova.

Obećanje ministra inostranih poslova je propraćeno molitvama za mir dok su se sirijski hrišćani kasno sinoć okupljali da upale svetiljke na Božićnoj jelci, nedaleko od mesta na kojem se sirijska armija bori sa opozicionim snagama.

“Uskoro će se rat okončati I počećemo novu bitku, a to je bitka za rekonstrukciju – ne samo zgrada, već I ljudi.”, istakao je Mar Ignacios Afram II - sirijski Patrijarh
Za postizanje mira, za kojim mnogi čeznu će biti potreban težak rad. Sirijski ministar inostranih poslova se juče sastao sa svojim kineskim kolegom u Pekingu I postigao konsenzus o tome kako tragati za političkim rešenjem ka miru.

“Treba da se držimo mirnog rešenja sirijskog pitanja. Gradjani Sirije odlučuju o budućnosti I sudbini Sirije, UN igraju ključnu ulogu na pregovorima. Složili smo se da će ova tri principa biti podržana tokom čitavog mirovnog procesa o Siriji. “, naveo je Vang Ji, Kineski ministar inostranih poslova.

Kina je ključna članica Saveta bezbednosti, koji je prošle nedelje jednoglasno odobrio mapu ka miru. Razgovori bi mogli da počnu već u januaru.

Rezolucijom UN-a se takodje postavljaja cilj da u roku od 6 meseci bude osnovana prelazna vlada, nakon čega bi u roku od 18 meseci usledili izbori.

XS
SM
MD
LG