Linkovi

"Gde ekonomija caruje, ne oseća se miris baruta"


Predsednici Privrednih komora Kosova i Srbije, Safet Grdžaliju (levo) i Marko Čadež, Beograd 21. decembar 2015.
Predsednici Privrednih komora Kosova i Srbije, Safet Grdžaliju (levo) i Marko Čadež, Beograd 21. decembar 2015.

U Srbiji održan poslovni forum privrednih komora Srbije i Kosova i zaključeno da bi poslovna saradnja mogla pomoći u odnosima Beograda i Prištine.

U prisustvu 150 kompanija, u Beogradu je danas održan poslovni forum privrednih komora Srbije i Kosova, sa koga je upućena poruka da ekonomska saradnja može i mora da ubrzava normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

Tamo gde ekonomija caruje ne oseća se miris baruta, izjavio je danas u Beogradu predsednik Privredne komore Kosova Safet Grdžaliju, dok predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež smatra da saradnja privrednika pokazuje da region od mesta spora, može biti mesto saradnje.

Na današnjem poslovnom forumu privrednika i privrednih komora Srbije i Kosova, Čadež je rekao da je postignut je napredak u komunikaciji carinskih službi i rešen niz problema u prometu roba. Posebno smo se angažovali na povezivanju poslovnih zajednica jer jačanjem ekonomske saradnje doprinosimo normalizaciji odnosa u regionu, dodao je Čadež.

"Interesovanje privrednika za ovaj skup, koji je okupio čak 150 kompanija, najbolje govori o potrebi i delotvornosti, pre svega dijaloga koji dve komore vode, u ime interesa privreda koje predstavljaju i zajedničkih aktivnosti na povezivanju naših poslovnih zajednica kroz razmenu informacija, uklanjanje trgovinskih barijera, stvaranje mogućnosti za realizaciju zajedničkih projekata, zajedničkih preduzeća, zajedničkih ulaganja", rekao je Čadež.

Predsednik Privredne komore Kosova je ocenio da između dve države nastupa novo vreme u kojem neće dominirati politika već ekonomija, i u kome, umesto prepirki ko je u pravu, a ko ne, Srbija i Kosovo treba da pronađu zajedničke interese i produbljuju saradnju.

"Ako vi uvek tražite razlog u prošlosti, izgubićemo bitku za budućnost. A nama je budućnost daleko duža od prošlosti, pa makar i samo dva dana. U tom kontekstu smatramo da samo kroz ekonomski razvoj možemo postići sve te ciljeve. Jer, ekonomski razvoj je garancija za socijalni mir, za političku stabilnost, za ubrzanje integracionih procesa. A ono što je najbitnija stvar je promena imidža koji Balkan ima", istakao je Grdžalija.

Ministar privrede Srbije Željko Sertić pozvao je srpske i kosovske privrednike na pospešivanje saradnje, dok je šef Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić je rekao da su se u budžetu za 2016. godinu našli podsticaji za preduzeća koja žele da deo svojih poslovanja prebace na teritoriju Kosova, i nazvao tu inicijativu "Region uspeha".

XS
SM
MD
LG