Linkovi

Desetine mrtvih u terorističkim napadima u Parizu


Scena pred restoranom "Mala Kambodža"
Scena pred restoranom "Mala Kambodža"

Predsednik SAD Barak Obama saopštio je u kratkom obraćanju iz Bele Kuće da će SAD ponuditi Francuskoj svaku moguću pomoć u obračunu sa teroristima.

U više simultanih terorističkih napada u Francuskoj prestonici ubijene su desetine ljudi. Pozivajući se na izvore iz francuskih službi bezbednosti lokalni i međunarodni mediji saopštili su da su teroristi gotovo istovremeno napali na pet do sedam lokacija u gradu.

Prema saopštenju lokalnog tužioca, najmanje 120 ljudi je ubijeno, a najviše žrtava bilo je u teatru "Bataklan" gde su terorsti držali i ubili veliki broj talaca, pre nego što su francuski specijalci intervenisali. Tužilac kaže da je ubijeno 5 napadača.

Fotografije haosa pred koncertnom dvoranom preplavile su društvene medije.

Naoružani napadači su najpre pucali u restoranu "Mala Kambodža" u centru Pariza, usledile su ekspllozije u blizini "Stad de Fransa" na kojem su prijateljsku utakmicu igrale Francuska i Nemačka.

We are sorry, but this feature is currently not available


Tek potom teroristi su upali na koncert američkog benda u teatru "Bataklan".

Francuski predsednik Fransoa Oland proglasio je vanredno stanje. Granice su zatvorene, a snage bezbednosti u punoj pripravnosti. TV France24 izvestila je da je na ulice Pariza poslato oko 1,500 vojnika.

Predsednik SAD prilikom obraćanja iz Bele Kuće
Predsednik SAD prilikom obraćanja iz Bele Kuće

Predsednik SAD Barak Obama saopštio je u kratkom obraćanju iz Bele Kuće da će SAD ponuditi Francuskoj svaku moguću pomoć u obračunu sa teroristima. Obama je rekao da je u pitanju “napad na čovečanstvo i vrednosti koje zajedno delimo”, napad sa ciljem da se "terorišu civili".

“Učinićemo sve što je u našoj moći da, zajedno sa narodom Francuske i državama širom sveta, teroriste izvedemo pred lice pravde i da zajedno krenemo na sve teroristčke mreže koje prete našim narodima”, kazao je Obama.


Predsedniku SAD se izrazima saučešća i državni sekretar Džon Keri. U poruci koju je objavio na Twitteru, Keri je napisao da je napad "agresija protiv čovečanstva i slobodoljubnog naroda".

Podršku Francuskoj, osudu terorističkih napada, uz saučešće porodicama postradalih, ponudili su odmah britanski premijer Dejvid Kameron, predsednik EK Žan Klod Junker i generalni sekretar UN Ban Ki Mun.

"Snažno smo ujedinjeni u borbo protiv terorizma. Terorizam nikada neće poraziti demokratiju", poručio je Ban.

I Savet bezbednosti UN osudio je "varvarske i kukavičke" napade u Parizu.

Prošlog meseca, prvi čovek francuskog Direktorata za spoljnu bezbednost Bernar Bažole (Bernard Bajolet) govorio je na forumu u Vašingtnu o pretnjama sa kojima se Francuska suočava.

"Primera radi, prošlog meseca sprečili smo nekoliko napada na našoj teritoriji što zahvaljujući sopstvenim podacima, što u saradnji sa CIA, NSA i drugima. Ali to ne znači da ćemo biti u mogućnosti da uvek sprečimo takve napade" kazao je prošlog meseca Bužole.

Fejsbuk je u međuvremenu aktivirao opciju "safety check" koja omogućava korisnicima da svoje najbliže obaveste da su na sigurnom. Fejsbuk je ovu opciju prethodno koristio nakon zemljotresa u Nepalu i drugih ozbiljnijih nepogoda i nesreća.

U Njujorku, na zdanju nove zgrade Svetskog trgovinskog centra na Menhetnu, upaljena su svetla u bojama francuske zastave.

XS
SM
MD
LG