Linkovi

Turska i Brisel različito o izbeglicama


Turski predsednik, Redžep Tajip Erdogan (arhiva)
Turski predsednik, Redžep Tajip Erdogan (arhiva)

EU poručuje da protok izbjeglica preko Turske mora pod hitno da stane, dok turski predsjednik ističe da se od njegove zemlje ne može praviti "sabirni centar" za izbjeglice.

U Briselu je danas boravio predsjednik Turske, Redžep Tajip Erdogan povodom otvaranja mjeseca kulture Turske u glavnom belgijskom gradu. Ipak ključna tema susreta sa evropskim zvaničnicima bila je izbjeglička kriza oko čijeg rješavanja Ankara i Brisel nemaju potpuno ista gledišta.

Protok izbjeglica preko Turske u EU mora stati, ključna je ideja sa kojom su briselski domaćini dočekali turskog predsjednika.

"Situacija u kojoj stotine hiljada izbjeglica preko Turske ulaze u EU, mora biti zaustavljena! I mi to ne možemo učiniti sami, za to nam treba i turska strana", rekao je predsjednik Evropskog saveta.

Obećana su hitna sredstva, razgovor o turskim prijedlozima koji su do sada oštro odbacivani, ubrzavanje davanja bezviznog režima i stavljanja Turske na listu "sigurnih zemalja".

"Ja snažno zastupam ubrzanje bezviznog režima za Tursku i, kao što svuda govorim, stavljanje Turske na listu sigurnih zemalja", poručio je predsdjednik Evropske komisije, Žan Klod Junker.

Sa svoje strane, turski predsjednik je podsjetio:

"Turska je zemlja koja sada već četvrtu godinu drži otvorena vrata onima koji bježe od rata u Siriji i Iraku i dajemo im pomoć na najvišem nivou. To radimo bez ikakve diskriminacije i nikada nismo slali izbjeglice u druge zemlje", istakao je Erdogan.

Turski predsjednik je u Brisel došao noseći neoborive argumente - dva i po miliona izbjeglih koje je Turske primila i koje je smjestila, trošeći na to vlastitih gotovo osam milijardi dolara.

U takvoj situaciji, teško da može proći evropski plan da od Turske načini "sabirni centar" za sirijske izbjeglice. Htjeli to ili ne, moraće slušati prijedloge gosta iz Ankare o formiranju sigurne zone na sirijskoj teritoriji, više uložiti u napore zaustavljanja rata i dublje
zavući ruku u džep pomažući smještaj izbjeglih.

Očekivano, u drugi plan su pale evropske kritike turskih vlasti za poštovanje ljudskih prava i slobodu medija.

XS
SM
MD
LG