Linkovi

Darmanović: Bajdenov poziv najznačajniji


Poziv potpredsjednika SAD Džozefa Bajdena premijeru Crne Gore Milu Đukanoviću jedan je od najznačajnijih, ako ne i najznačajniji momenat u naporima da Crna Gora postane članica NATO, kazao je gostujući u TV programu Glasa Amerike ambasador Crne Gore u Vašingtonu, Srđan Darmanović.

Po njegovim riječima na takav stav Vašingtona uticalo je više razloga, u prvom redu posvećenost, istrajnost, upornost u reformama u ključnim oblastima - odbrane, obavještajne zajednice, vladavine prava i kontinuirani trend rasta javne podrške.

“To je u Americi pažljivo praćeno i registrovano, i ona je kao naš starteški partner, učinila sve što je moguće da nam pomogne u tim reformama”, kazao je ambasador Darmanović za Glas Amerike.

Darmanović: Bajdenov poziv najznačajniji
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:27 0:00

Kazao je kako je takvom mišljanju američke administracije svakako doprinijeo kontekst današnje situacije u svijetu, i značaj NATO-a u regionu Mediterana i Balkana.

“Ne bih mogao da ulazim u motive samog predsjednika, ali uz ovakvu najavljenu podrška, on će se svrstati u red predsjednika - od Regana na ovamo, koji su širili NATO - što ostaje značajno nasljeđe”, kaže Darmanović.

On nije isključio da se od septembra do decembra može desiti nešto što bi promijenilo odluku članica. Ponovio je i da ne bi trebalo zaboraviti da je podrška uslovna, i da Crna Gora mora do kraja da radi predano:

”Ne samo do decembra nego i kasnije, jer NATO nije samo vojno-politički savez već i zajednica demokratija”, rekao je Darmanović podsjećajući kako se u NATO-u odlučuje konsezusom i kako je glas svake članice teoretski jednako važan. Podvukao je, međutim, da ni jedan krug proširenja NATO-a nije ostavaren, a da nije imao odlučuju podršku Vašingtona.

“SAD su najvažnija članica tog saveza i sasvim je razumljivo da svi koji žele da uđu u savez moraju o tome da vode računa. Postoji i podrška od ranije, istočno-evropskih članica, gotvo svih, a nemamo za sada izjašnjenje jedne tako važne države kao što je Francuska ”.

Darmanović vjeruje da će Francuska, kao što je u odlučujućem momentu podržala kandidaturu za EU, to učiniti i kada je riječ o članstvu Crne Gore u NATO.

On je podsjetio da je Rezolucija koju je usvojila Skupština došla nakon najave Bajdena, ali da je značajna, jer pokazuje da u parlamentu, i na crnogorskoj političkoj sceni postoji skoro dvotrećinska podrška članstvu.

“Moguće da ovaj parlament neće odlučivati o tome, već naredni, ali je to jedan snažan simbolični pokazatelj što misli crnogorska politička klasa”, naveo je crnogorski ambasador.

Darmanović je ukazao da slijedi još jedan krug usaglašavanja među članicama.

“SAD obavještavaju svoje saveznice o svom stavu, i ne treba gledati na ovo kao na završenu stvar, ali je to veoma krupan korak”, zaključio je on.

XS
SM
MD
LG