Linkovi

Haos na železničkoj stanici u Mađarskoj


Mađarski policajci pokušavaju da uklone porodic sa šina na železničkoj stanici u gradu Bičke
Mađarski policajci pokušavaju da uklone porodic sa šina na železničkoj stanici u gradu Bičke

Stotine izbeglica odbile su da napuste voz u Mađarskoj i odu u prihvatni centar, a zatim se sukobile sa mađarskom policijom koja je pokušala da ih izbaci.

Izbeglice koje pokušavaju da se domognu zapadne Evrope, odbile su danas da napuste voz u Mađarskoj i odu u prihvatni centar blizu Budimpešte, a zatim se sukobili sa mađarskom policijom, koja je pokušala da ih izbaci.

Policija je zaustavila prepun voz koji se kretao prema austrijskoj granici i naredila izbeglicama da odu u obližnji centar za migrante. Mnoge porodice, prema navodima očevidaca, nisu razumele policijsku naredbu.

Pojedini migranti legli su na šine, dok su drugi pokušali da pobegnu. Grupa putnika uzvikivala je na arapskom “Ne u kamp” i “Nećemo otići odavde”. Izbeglice i policajci zatim su se sukobili, dok su mađarske vlasti kasnije zabranile novinarima da izveštavaju sa mesta incidenta u gradu Bičke, 40 kilometara udaljenog od Budimpešte.

Mnoge izbeglice navele su da su već bile u mađarskim prihvatnim centrima, ali da su odbile da se registruju. Veruju da zbog registracije ne bi mogli da uđu u Nemačku, u kojoj žele da traže azil.

Stotine migranata preplavile su ponovo otvorenu glavnu železničku stanicu u Budimpešti i ukrcale se u voz koji je išao u Šopron, na austrijskoj granici. Mađarske vlasti dozvolile su vozu da krene, ali su zatim saopštile da su otkazani svi odlasci u zapadnu Evropu.

XS
SM
MD
LG