Linkovi

Tenzije na granici dve Koreje


Južnokorejski vojnici u blizini demilitarizovane zone koja razdvaja dve Koreje, 21. avgusta 2015.
Južnokorejski vojnici u blizini demilitarizovane zone koja razdvaja dve Koreje, 21. avgusta 2015.

Vojska Severne Koreje je u stanju pojačane pripravnosti nakon što je lider Kim Džong Un izjavio da se trupe pripremaju za sukob u pograničnoj oblasti, pošto su Severna i Južna Koreja razmenile artiljerijsku vatru u blizini granice.

Severnkorejska državna novinska agencija saopštila je da je Kim izdao saopštenje o tome posle današnjeg hitnog sastanka severnokorejske centralne vojne komisije.

Južna Koreja je takodje podigla svoju bojnu gotovost na najviši nivo čime se nagoveštava neposredna opasnost i neizbežan sukob. Seul je takođe ograničio broj ljudi koji ulaze u zajednički industrijski kompleks u Severnoj Koreji.

Pojačane tenzije prate jučerašnji incident kada je Severna Koreja otvorila artiljerijsku vatru na instalirane zvučnike na južnkorejskoj strani granice. Seul je preko zvučnika emitovao poruke osude Severne Koreje zbog nedavnog razmeštanja nagaznih mina duž zajedničke granice u čijim eksplozijama su povredjeni južnokorejski vojnici.

Južna Koreja je kasnije odgovorila ispaljivanjem desetina artiljerijskih granata na Sever. Ni jedna strana nije prijavila štetu ili gubitke od granatiranja.

XS
SM
MD
LG