Linkovi

Rep: Kosovo na prekretnici


Stiven Rep, ambasador SAD za pitanja ratnih zločina

Ambasador Stiven Rep: "Uspostavljanje Suda za ratne zločine ključni je uslov za dalji napredak Kosova".

Uspostavljanje kosovskog Suda za ratne zločine ključni je uslov za dalji napredak zemlje, ističe američki ambasador za pitanja ratnih zločina Stiven Rep u razgovou za Glas Amerike na albanskom jeziku. Rep je takođe rekao da međunarodna zajednica uvek reaguje na zločine koji su vršeni na organizovani način.

Osvrćući se na navode u Martijevom izveštaju o zločinima vršenim od strane pripadnika OVK, Rep je pored ostalog rekao:

"U Martijevom izveštaju se navodi da je postojala organizovana i sistematska aktivnost određenih grupa i zato smatram da je važno da takvi slučajevi budu iscrpno istraženi i ukoliko zavređuju podizanje optužnice moraju da budu izloženi i suđenju. Oni koji budu proglašeni krivim treba da budu osuđeni, kao što oni za koje bude utvrđeno da su nedužni treba da budu oslobođeni krivice. Time će Kosovo moći da ukloni mrlju bez čega bi bio otežan svaki dalji napredak zemlje.“

Američki ambasador je posebno istakao da bi preduzimanje te mere Kosovu više otvorilo vrata međunarodne zajednice.

"Preduzimanje takvog bitnog koraka pomoglo bi u daljem nastojanju Sjedinjenih Država na uključivanju Kosova u međunrodne organizacije i institucije. Ne vidim nijedan razlog za odustajanje od takvog koraka od strane Prištine. Poznato je da Evropska unija to traži, da bi dijalog sa drugim zemljama u svetu bio olakašan. I pritisak na Srbiju da postupi kako treba bio bi povećan. Ali, ako Kosovo odluči drugačije, sud će uspostaviti Ujedinjene nacije, što ne isključuje ni mogućnost da pojedinci pokušaju da ga upotrebe u propagandne svrhe i late se posla podrivanja budućnosti Kosova."

Ambasador Rep je dodao:

"Kosovski sud za ratne zločine uklonio bi mogućnost bilo čijeg političkog uticaja, dok bi SAD učinile sve da pomognu Prištini da sud i njegovi članovi funkcionišu po najvišim standardima zasnovanim na zakonu i objektivnim činjenicama."

XS
SM
MD
LG