Linkovi

Paralelne vojne vežbe Rusije i NATO-a


Američki avioni lovci se pripremaju za učešće u vežbama "Arktički izazov" na aerodromu Kalaks u blizini Lulea u Švedskoj, 26. maj 2015.

Ruska vojska, koja je nedavno završila obimne manevre pokrenula je novu veliku vojnu vežbu, i to istovremeno sa početkom dvonedeljne nordijske vojne vežbe “Arktički izazov” u koju su uključeni avioni NATO-a i vazduhoplovne snage severne Evrope. Vežbe se održavaju u vreme porasta tenzija u regionu.

Ruske vežbe, koje se održavaju na prostoru od reke Volge do Sibira uključuju 700 komada artiljerijskog oružja, 12 hiljada vojnika i 250 borbenih aviona. Ruski zvanični izvori navode da će najnovija vežbe “pokrenuta, po nalogu vrhovnog komandanta Vladimira Putina”, trajati do 28. maja. Cilj je kako se dalje navodi “provera spremnosti borbenih jedinica, avijacije i protiv/vazdušnog oružja”.

Istovremeno, danas su počele i dvonedeljne nordijske vojne vežbe “Arktički izazov”, u koje su uključene snage članica NATO-a, kao i partnerskih zemalja severne Evrope.

Dvonedeljni manevri u nordijskom i baltičkom području uključuju 4.000 vojnika i oko 100 aviona iz Sjedinjenih Država i osam evropskih zemalja. Nordijske vežbe koje traju od 26. maja do 5. juna druge su po su redu posle sličnih vežbi održanih 2013. Očekuje se da će ovakve vežbe od sada biti održavane svake dve godine. Članice NATO-a koje učestvuju pored SAD su Nemačka, Britanija, Francuska, Holandija i Norveška, dok Švedska, Finska i Švajcarska učestvuju kao partnerske zemlje alijanse.

Dan posle nordijskih vežbi slede redovne polugodišnje, takozvane Baltičke operacije NATO-a u kojima učestvuje 4.500 vojnika iz 17 zemalja.

XS
SM
MD
LG