Linkovi

U Kini pogubljeni saučesnici napada u Ksinjangu


FILE - Riot policemen lead men who are about to be executed into a police van in this still image taken from video in an unknown location in the Xinjiang Uighur Autonomous Region.

U Kini je pogubljeno troje ljudi koji su, kako je navedeno učestvovali u smrtonosnom napadu na 31 osobu na železničkoj stanici u gradu Kunming na severozapadu Kine.

Trojica pogubljenih su u septembru osuđeni za povezanost sa terorističkom grupom, koja je 24. marta 2014. na železničkoj stanici u Kunmingu noževima izvela napad.

Policija je ubila četvoricu od pet napadača. Trudnica koja je takođe učestvovala u napadu i uhvaćena je živa, osuđena je na doživotnu robiju.

To je bio jedan od najsmrtonosnijih napada za koje Kina optužuje separatiste iz regiona Ksinjang, daleko na zapadu zemlje gde živi pretežno muslimanska manjina Ujguri.

Proteklih godina, u smrtonosnim napadima je ubijeno na stotine ljudi, u kojima su žrtve bili civili i predstavnici državne vlasti. Kina je odgovorila obimnim anti- terorističkim obračunom, koji je rezultirao desetinama pogubljenja i stotinama uhapšenih.

Mnogi ujgurski aktivisti , u egzilu, kažu da je nasilje odgovor na kinesku represivnu politiku u Ksinjangu, gde Ujguri žive vekovima ali ih istiskuje većinska kineska etnička grupa Han

XS
SM
MD
LG