Linkovi

CG dobija još 270 miliona EUR pomoći


Žan-Erik Pake iz Generalnog direktorata za proširenje EU sa ministrom vanjskih poslova Crne Gore, Igorom Lukšićem, 10. februar 2015.

Direktor direktorata za Zapadni Balkan u Generalnom direktoratu za proiširenje EU najavio da će Crna Gora u narednih sedam godina dobiti 270 miliona evra pomoći, što je čak 10 odsto više nego u prošloj perspektivi.

Crna Gora će od Evropske unije u narednih sedam godina dobiti 270 miliona EUR pomoći, a evropski partneri, kako je saopštio Žan-Erik Pake iz Generalnog direktorata za proširenje EU, očekuju da se ulaganja u zakonodavstvo i institucije pretoče u konkretne rezultate.

Glavni pregovarač Aleksandar Andrija Pejović je, nakon susreta sa Pakeom, direktorom Direktorata za Zapadni Balkan u Generalnom direktoratu za proširenje EU, rekao da je dobra iskorišćenost evropskih fondova omogućila da Crna Gora za narednih sedam godina dobije 270,5 miliona EUR evropske pomoći.

“Što je deset odsto više nego u prošloj perspektivi. Ovo je pokazatelj da je Crna Gora dobro iskoristila sredstva, ali da će i dalje, kako pregovarački proces bude odmicao, imati mnogo više sredstava kako bi ih usmjerila na oblasti u kojima je potrebno napraviti napredak i pripremiti se za članstvo”, kazao je on.

Pake je, upitan da prokomentariše činjenicu da je dosad uloženo na desetine miliona EUR u pravosuđe, a da još nema presuda u slučajevima korupcije na visokom nivou, rekao da nema direktne veze između novca iz EU i osuđujućih presuda.

“Ali je tačno i da postoje očekivanja u Crnoj Gori, ali i sa strane partnera u Briselu, da se napori koji se ulažu u zakonodavstvo i institucije pretoče u konkretne rezultate i to u vidu presuda u oblasti organizovanog kriminala i koruopcije i to će, očekujem, biti značajna tema i tokom ove godine”, kazao je on.

Pake je rekao da su svjesni da Crna Gora koristi novac iz EU, ali i sama izdvaja novac, kako bi uspostavila djelotvoran sistem pravosuđa.

“Novi zakoni se donose, mijenjaju i krajem godine je usvojen određen set zakona iz ove oblasti, izabran vrhovni državni tužilac, u parlamentu je zakon o specijalnom tužilaštvu i stvaranje takvog okvira omogućiće da se i u budućem periodu novac iz EU koristi na još bolji način nego dosad”, rekao je Pake.

Pejović je rekao da je u proteklom periodu iskorišćen novac iz pretpristupne podrške za oblast vladavine prava, dodajući da se radi o procesima i potrebi da se, prije svega, stvore zakonodavne pretpostavke kako bi bio unaprijeđen rad institucija.

Pake je rekao da je danas potpisan ugovor za sprovođenje finansijske podrške Crnoj Gori u okviru IPA 2, koji omogućava da se otključaju i počnu koristiti sredstva od EU, da se pruži podrška Crnoj Gori u reformama.

“Sada je na Vladi da treba da radi na daljem sprovođenju aktivnosti u vezi sa ovim ugovorom kako bi se omogućilo brzo i nesmetano korišćenje novca iz ovog instrumenta, po osnovu okvirnog ugovora, za reforme u oblasti vladavine prava, dobrog upravljanja i u oblasti privlačenja još više investicija u Crnu Goru”, kazao je Pake.

On je rekao da je njegova posjeta Crnoj Gori bila prilika i da se analizira dosad postignuto i prokomentariše dobar napredak ostvaren u procesu pregovora.

Pejović je pojasnio da je potpisivanje okvirnog sporazuma prvi korak i da će sporazum biti upućen u Vladu i Skupštinu i nakon usvajanja kao osnova za dalje potpisivanje finansijskih i sektorskih sporazuma i definisanje načina za ulaganje novca.

Pake je, upitan da prokomentariše geopolitičku situaciju u Evropi i kaže da li ona može uticati na proces proširenja, kazao da je trenutna geopolitička situacija u Evropi teška i da ima izazova.

Prema riječima Pakea, sve krize koje se dešavaju na geopolitičkoj sceni stavljaju pritisak na diplomatiju u Evropi, ali i na diplomatiju u regionu i Crnoj Gori.

XS
SM
MD
LG