Linkovi

Američki Senat odobrio izgradnju spornog naftovoda


Demonstracije protiv izgradnje nafotvoda Kiston u državi Nebrasci. 13. januar, 2015.
Demonstracije protiv izgradnje nafotvoda Kiston u državi Nebrasci. 13. januar, 2015.

Uprkos tome što su svetska tržišta zasićena naftom, američki Senat usvojio je sa 62 glasa “za” prema 36 “protiv” zakonski predlog za izgradnju kontroverznog naftovoda za transport kanadske sirove nafte do američkih saveznih država u Meksičkom zalivu

Predsednik Obama je, međutim, zapretio da će staviti veto na projekat, oko kog lome koplja uticajni poslovni krugovi nasuprot aktivistima za zaštitu prirodne sredine.

Sve se to dešava u jeku naglog pada cene nafte, koja ide u korist američkih potrošača.

Vozači se raduju svugde u Americi. U poslednjih šest meseci, cena benzina je skoro prepolovljena. Punjenje rezervoara je sada bezbolnije, u novčaniku ostaje više novca.

S namerom da sačuva to izobilje goriva, američki Senat je odobrio izgradnju Kistoun naftovoda kojim bi trebalo da se poveća dotok kanadske nafte do američkih rafinerija. Projekat je ekonomski dobitak, tvrdi lider republikanske većine u Senatu, Mič Mekonel:

„Izgradnja naftovoda bi upumpala bukvalno milijarde dolara u američku ekonomiju.“

Republikanska senatorka Lisa Markovski posmatra pitanje sa geopolitičkog aspekta.

„Zar nije bolje da uzimamo naftu od našeg prijatelja i saveznika Kanade, nego iz Venecuele?,“ rekla je Markovski na nedavnom pretresu u Senatu.

Protivnici naftovoda Kistoun kažu da će projekat obezbediti svega šačicu stalnih radnih mesta i da će sva ta nafta biti isporučena drugim zemljama, a ne američkom tržištu. Pored toga kanadska nafta dobijena iz naftnog peska je najprljavija je na svetu, tvrdi demokratska senatorka Barbara Bokser:

„Znamo da je opasan karcinogen i zagađivač vazduha, što je dokumentovano u vezi sa proizvodnjom iz naftnog peska. Sve to samo pomaže da kanadske privatne kompanije dođu do velikog novca, dok naftu ne možemo ni da zadržimo kod nas.“

Senat je izglasao zakonski predlog posle skoro tronedeljne debate. Predstavnički dom će ga sigurno usvojiti, kao što je i izvesno da će predsednik staviti veto na projekat.

„Bacimo pogled dalje od samo jednog naftovoda. Ukoliko ne preduzmemo energične akcije, videćemo dalji porast nivoa mora, duže i vrelije tople talase, opasne suše i poplave,“ rekao je predsednik Obama.

Mali broj Amerikanaca je uopšte čulo za Kistoun. Niže cene gasa nisu uticale na većinu javnosti koje podržavaju naftni projekat navodi Kerol Doerti, visoki saradnik Centra Pju za istraživanje javnog mnjenja:

„Stavovi javnosti o energetici i ekologiji su relativno jednostavnija, u smislu pitanja da li žele alternativne izvore energije. Odgovor je 'da'. Ali, kada pitate da li su za tradicionalne izvore energije, oni odgovaraju da su za to takođe. Mnogi Amerikanci ne shvataju da treba da izaberu izmedju različitih vrsta energetskih izvora - oni žele više energije.“

U međuvremenu, vozači su sada oduševljeni cenema goriva, bez obzira na projekat Kistoun.

XS
SM
MD
LG