Linkovi

Nove sankcije Rusiji?


Mariupolj posle napada pobunjenika, 25. januar, 2015.
Mariupolj posle napada pobunjenika, 25. januar, 2015.

Predsednik Obama i evropski lideri prete novim sankcijama Rusiji pošto su proruski pobunjenici izvršili smrtonosni raketni napad na ukrajinsku luku Mariupolj.

Tokom današnje posete posete Indiji Obama je rekao da će "intenzivirati" pritisak na Moskvu u svetlu jučerašnjeg napada u kojem je ubijeno bar 30 osoba i ranjeno preko 80, kada je raketa pogodila tržnicu i jednu stambenu zgradu.

Neki evropski lideri su nedavno razgovarali o ublaženju ekonomskih sankcija Moskvi. Medjutim, Donald Tusk, bivši poljski premijer koji je sada predsednik Evropskog saveta, poslao je poruku na Tviteru "Još jednom, ublažavanje ohabruje agresora na još veće akte nasilja. Vreme je da intenziviramo svoju politku na osnovu činjenica, a ne iluzija."

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je rekao da radio i telefonski razgovori koje je prisluškivao Kijev dokazuju da su separatisti uz podršku ruskih snaga odgovorni za napad u Mariupolju.

U medjuvremenu, ruski ministar inostranih poslova Sergej Lvrov je danas u telefonskom razgovoru rekao visokoj predstavnici EU za inostranu politiku, Federiki Mogerini, kako Moskva želi da EU izvrši pritisak na Ukrajinu da pregovara sa pobunjenicima o sprovodjenju često kršenog primirja postignutog u Septembru.

XS
SM
MD
LG