Linkovi

Nikolić: Srbija između prijatelja u EU i u Rusiji


Nikolić: Srbija između prijatelja u EU i u Rusiji
please wait

No media source currently available

0:00 0:10:07 0:00

Nikolić: Srbija između prijatelja u EU i u Rusiji

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić govorio je u ekskluzivnom razgovoru za Glas Amerike, neposredno nakon što se obratio Generalnoj Skupštini UN, o izazovima sa kojima se njegova zemlja trenutno suočava, kao i nameri Beograda da doprinese uklanjanju svih izvora nestabilnosti u svetu.

Nikolić je podsetio da je u govoru na 69. zasedanju Generalne Skupštine podvuka spremnost Srbije da doprinese rešavanju gorućih pitanja - klimatskih promena, globalne bezbednosti i zaraza velikih razmera.

Govoreći o krizi u Ukrajini, Nikolić je kazao kako je pozicija između suprotstavljenih politika zapada i EU sa jedne i Rusije sa druge strane - kompleksna.

„Srbija ima prijatelje i u EU i u Ruskoj Federaciji. Oboje su nam prijatelji i oboje su nam potrebni“, kazao je Nikolić.

On se nada da će Srbija moći da nastavi proces pridruženja EU, čak i ako ne bude sa Briselom uskladila u potpunosti spoljnu politiku prema Rusiji.

Stav Beograda u odnosu na krizu u Ukrajini u jednom delu je na istoji liniji sa stavovima SAD i EU – Srbija, kaže Nikolić, podržava teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine. Predsednik Srbije medjutim podseća da je sa Rusijom u saglasju kada je u pitanju pitanje Kosova, koje on vidi kao pitanje teritorijalnog intergriteta i suvereniteta Srbije.

Po rečima Nikolića, cena sankcija Rusiji značila bi za ekonomski već veoma opterećenu Srbiju značila bi minus od 600 miliona do milijardu eura.

Predsednik Srbije govorio je i o prilično lošim ekonomskim prilika ma u Srbiji. Najavio je da će Srbija u naredne dve godine, da bi se ekonomski oporavila, morati da prođe kroz izuztetbo bolne reforme i mere štednje, posebno ističući obaveze smanjenja javne potrošnje i razvoja malih i srednjih preduzeća.

XS
SM
MD
LG