Linkovi

Strategija protiv ebole: Sprečiti, otkriti i odgovoriti


Predsednik SAD Obama u obraćanju prisutnima na skupu povodom globalne zdravstvene bezbednosti u Vašingtonu 26. septembar 2014.
Predsednik SAD Obama u obraćanju prisutnima na skupu povodom globalne zdravstvene bezbednosti u Vašingtonu 26. septembar 2014.

Američki predsednik Barak Obama pozvao je na veću spremnost u borbi protiv bioloških pretnji poput epidemije ebole, koja je do sada odnela skoro 3 hiljade života u Zapadnoj Africi.

Obama je u Vašingtonu govorio na skupu o globalnom zdravlju i bezbednosti pred zvaničnicima iz više od 40 zemalja i organizacija, kojima je izneo svoju strategiju sumirajući je rečima - “sprečiti, otkriti i odgovoriti”.

Američki predsednik je dodao da su nedostatak planiranja i koordinacije sputali međunarodnu reakciju na epidemije, kao što je ebola i da će Sjedinjene Države pomoći drugim zemljama da razviju sistem i timove za hitno reagivanje kako bi bili spaseni životi u budućim eventualnim epidemijama.

Japanski lideri složili su se da dostave pola miliona komada zaštitne opreme za zdravstvene radnike koji se bore protiv ebole u Zapadnoj Africi, istakao je Obama i dodao da je pozvao dizajnere da poboljšaju kvalitet takve opreme. "Ako ih dizajnirate, mi ćemo da platimo", poručio je američki predsednik.

U međuvremenu, najrazvijenije svetske ekonomije obavezale su se da ostave otvorenim vazdušni i morski prostor prema zemljama koje su pogođene epidemijom ebole, rekavši da se mora omogućiti što veći pristup tim zemlja kako bi se dostavila pomoć.

Svetska zdravstvena organizacija navodi da je od ebole u Zapadnoj Africi umrlo 2.917 ljudi, a da je zaraženo preko 6.200.

U Sijera Leoneu u četvrtak su još tri kvarta stavljena pod karantin u pokušaju da se spreči širenje virusa.

XS
SM
MD
LG