Linkovi

Obama: Ebola preti svetu


Američki predsednik Barak Obama na Generalnoj skupštini UN-a. 24.septembar 2014.

Svet ne čini dovoljno za sprečavanje širenja ebole u Zapadnoj Africi, poruka je američkog predsednika Barak Obame na na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u Njujorku.

Bilo je to ozbiljno upozorenje američkog lidera, koji je rekao da da ebola predstavlja bezbednosnu pretnju za region Zapadne Afrike kao i potencijalnu pretnju ostatku sveta.

Obama je dodao da samo dobre namere nisu dovoljne za savladavanje epidemije kobnog virusa od kojeg umiru hiljade ljudi.

"U vreme kada regionalna kriza može brzo da preraste u globalnu pretnju, zaustavljanje ebole je u interesu celog sveta", rekao je američki predsednik.

Američki zdrastveni zvaničnici upozoravaju da bi ova zaraza mogla da zahvati više od milion ljudi već početkom iduće godine. Direktorka Svetske zdravstvene organizacije, Margaret Čan je na skupu UN-a istakla da virus nastavlja da se širi “bez ozbira na sve dosadašnje preduzete mere da se to spreči".

Obama je došao na ovaj skup pošto je izneo američki plan od milijardu dolara za borbu protiv ove bolesti. Plan se sastoji od upućivanja 3.000 američkih vojnika u Liberiju, u kojoj će biti izgrađeno 700 novih zdrastvenih stanica i centara za zdravstvenu obuku.

Obraćajući se afričkim i drugim svetskim liderima u medicini, američki predsednik je rekao da SAD ne mogu same da se bore protiv širenja ebole.

"I dalje postoji veliki jaz između toga gde smo i onoga gde bi trebalo da budemo", rekao je Barak Obama.

U poruci svetskim liderima, predsednik SAD je poručio da preuzete obaveze moraju da se ispune i konkretna pomoć mora da bude pružena - uključujući vazdušni transport, zdravstvene radnike i medicinsku opremu i ekspertizu.

Urgentni apel je usledio poslednjeg dana Obaminog prisustva na godišnjoj sednici Skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku.

XS
SM
MD
LG