Linkovi

Godišnji razgovori SAD Kina u toku


Američki državni sekretar Džon Keri i kineski predsednik Ši Djinping, Peking, 9. juli, 2014.
Američki državni sekretar Džon Keri i kineski predsednik Ši Djinping, Peking, 9. juli, 2014.

Najviši američki i kineski zvaničnici naglasili su značaj saradnje na početku godišnjih razgovora u Pekingu, koji će trajati dva dana.

Na ceremoniji otvaranja ovogodišnjeg “Strateškog I ekonomskog dijaloga”, kineski predsednik Ši Djinping poručio je da bi konfrontacija izmedju SAD i Kine “definitivno bila katastrofalna”.

"Treba da se uzajamno poštujemo i ophodimo jedni prema drugima na jednakim osnovama, poštujemo medjusobni suverenitet i teritorijalni integritet i medjusobni izbor razvojnog puta. Treba da izbegavamo nametanje svojih mišljenja i modela jedni drugima.”

Isto raspoloženje izneli su državni sekretar Džon Keri i sekretar za finansije Džek Lu koji predvode američku delegaciju.

Keri je rekao da SAD ne pokušavaju da “zauzdaju” Kinu već se nadaju da će postati “mirna, stabilna i prosperitetna” i doprineti regionalnoj stabilnosti.

"Uprkos našim razlikama, naše dve zemlje imaju mogućnost da nadju zajedničke tačke. To je osnova na kojoj treba da gradimo decenije prosperiteta za budućnost i stvaramo mogućnosti za stabilnost i mir u isto vreme.”

Takve pomirljive javne izjave su uobičajena pojava na tradicionalnim godišnjim razgovorima SAD i Kine. Medjutim, u privatnim sastancima, obe strane moraju da se bave osetljivim pitanjima koja predstavljaju izazov za bilateralne odnose.

Jedna od oblasti gde postoje neslaganja su ekonomska pitanja kao što je vrednost kineske valute i američki pristup kineskom tržištu.

Kineski pomorski sporovi sa susedima u Istočnom i Južnom kineskom moru verovatno će biti dodatni izvor trvenja u razgovorima. Mnoge azijske zemlje optužuju Kinu da koristi svoju sve veću vojnu moć da agresivno zastupa svoje interese u tim sporovima i eksploatiše prirodne resurse u regionu.

XS
SM
MD
LG