Linkovi

Povratak zaboravljenom žanru


Teo Holm dolazi na losandjelesku premijeru filma "Earth to Echo", 14. juna 2014.
Teo Holm dolazi na losandjelesku premijeru filma "Earth to Echo", 14. juna 2014.

Novi naučno-fantastični film za decu "Earth to Echo", koji mnogi porede sa klasikom "E.T. Vanzemaljac", je zabava za celu porodicu, bez ikakvih nasilnih scena, što ga odvaja od današnjih, mračnijih filmova za mlade.

Današnji holivudski filmovi, čak i oni namenjeni mladima, mračniji su i sadrže više nasilja u poredjenju sa porodičnim filmovima iz 1980-ih. Novi film nazvan “Earth to Echo” pokušava da oživi stil akcione avanture sličan klasiku Stivena Spilberga “E.T.” – ali na moderan način.

Publika će doživeti akciju, avanturu, napetost pa čak i videti vanzemaljca u filmu Earth to Echo. Ono što neće videti je - nasilje. Ela Volsted u filmu glumi Emu:

“Nećete videti mnogo borbi, mnogo tuče i direktnih sukoba. Postoji možda jedna scena, ali nema tenkova, kamiona, nema oružja I takvih stvari…”

Earth to Echo je priča o grupi prijatelja koji pronalaze neobičnu poruku na svom telefonu. Kreću u avanturu koja će im promeniti život, dok zajedno otkrivaju ko je poslao tu poruku – i zašto.

Reditelj Dejv Grin želeo je da snimi film sličan onima uz koje je odrastao.

”Snimio sam ovaj film za sebe, za dete u meni. Zato se nadam da smo napravili film koji će se dopasti jednom 31-godišnjaku baš kao što bi se dopao 12-godišnjaku, 13-godišnjakinji ili svakom članu porodice”.

Ela Volsted kaže da u današnje vreme ima malo neanimiranih filmova koji se dopadaju ljudima svih uzrasta.

“Mislim da je to izgubljeni žanr. Tu je primetan uticaj filmova iz 80-ih, stalno ga porede sa E.T.-jem. Oni su slični po tome što je u centru pažnje vanzemaljac ali u isto vreme naš film ima prednost zbog moderne tehnologije koja je ugradjena u priču.

Earth to Echo je u priču uključio društvene medije, a narrator je Tak, koji dogadjaje snima video kamerom. Njega glumi Brajan “Astro” Bredli.

“Film je veoma savremen, moderan. Postoje porodični filmovi koji su ili animirani ili uopšte ne liče na stvaran život ali sa ovim možete da se poistovetite. Svi danas snimaju nešto. Tu su Instragram, Vajn, tehnologija je veoma relevantna u ovom filmu.”

Dejv Grin kaže da postoji razlog zašto se “filmovi za celu porodicu” smatraju izgubljenim žanrom.

"Poslednjih godina došlo je do odredjenog pomaka u tonu i filmovi su postali mračniji.”

“Mislim da su filmovi postali mračniji jer kada izadje film za decu, koji je malo mračniji, drugi studiji prate šta se dešava I teže da oponašaju taj trend”, kaže Adam Fajnsilver, koji je premijeri prisustvovao sa svojim decom.

Adam smatra da ipak postoji tržište za lagane filmove u kojima može da uživa cela porodica.

“Mislim da je problem što producenti moraju da studijima predlažu nešto za šta će dobiti zeleno svetlo a studiji ne razmišljaju uvek o tome šta će se dopasti deci, već su skloniji da idu sa nečim što je proteklih nekoliko godina dobro prolazilo na blagajnama.”

Roditelji kao što je Fajnsilver kažu da im ne trebaju filmovi koji su mračniji … samo oni koji imaju dobar scenario i dobar zaplet.
XS
SM
MD
LG