Linkovi

Pingvini su barometar za zdravlje okeana


Pingvin
Pingvin
Povećanjem koncentracije emisije gasova na globalnom nivou voda je sve toplija i sve kiselija, što je pogubno za koralne sprudove koji su dom skoro trećini morske flore i faune. Jedan od barometara zdravlja okeana su pingvini koji žive u južnoj hemisferi. Od toplih voda Galapagosa u blizini ekvatora do ledenog Antartika.

Pingvini su vrsta vodenih ptica koje nemaju sposobnost letenja, ali zato plivaju zadivljujućom brzinom. Posebno su prilagođeni životu u vodi pa samim tim i njihov opstanak zavisi kako od kvaliteta vode tako i prekomernog ribarenja koje im ugrožava ishranu.

Još jedna opasnost koja im preti su klimatske promene, kaže Andrea Kavanag, direktorka Globalne zaštite pingvina, dobrotvorne organizacije Pju.

Globalno zagrevanje predstavlja problem jer zalihe hrane više nisu tame gde su ranije bile. Da bi došli do hrane sada moraju da plivaju puno, puno dalje."

Prema upozorenju Međunarodne organizacije za zaštitu prirode, budućnost za osam vrsta pingvina, koje žive na Antarktiku, od ukupno osamnaest u svetu, nije previše svetla ako temperature nastave da rastu i tope zaleđeno more.

Topljenje leda utiče na ribe i lignje kojima se pingvini hrane. To je razlog što organizacija Pju sa partnerima podržava plan za izgradnju dva velika morska rezervata na zaleđenom kontinentu u kojima bi, u jednoj trećini, bilo striktno zabranjeno ribarenje i koji bi obuhvatali površinu od skoro tri miliona kvadratnih kilometara.

Minijatirna morska stvorenja, nalik na škampe, su glavna prehrana pingvina, ali je i njihov opstanak ugrožen jer se love za ishranu riba u ribnjacima i koriste kao vitaminski dodatak .

Komisija formirana na temelju ugovora o Antartiku, koja upravlja kontinentom, trenutno pregovara o sudbini predloženih okeanskih rezervata. Konsenzus moraju da postignu 24 zemlje članice i Evropska unija.

Andrea Keveno kaže da još jedino Rusija nije voljna da, u tom delu, odustane od prava na ribarenje.

Već nekoliko godina radimo sa ruskim kolegama i ostalim vladama kako bi udovoljili njihovim potrebama i nadamo se da ćemo do oktobra, ove godine, uspeti da dođemo do konačne odluke za ta dva okeanska rezervata.”

Potpuno zaštićeni rezervati bi udvostručili morski život neophodan za opstanak pingvina i drugih vodenih bića.
XS
SM
MD
LG