Linkovi

Nastava na 20 jezika na Univerzitetu Virdžinije


Aminur Rahman predaje bangla jezik na Univerzitetu Virdžinije
Aminur Rahman predaje bangla jezik na Univerzitetu Virdžinije

Melodija jezika ispunjava kampus Univerziteta države Virdžinija, što bi vjerovatno naišlo na odobravanje Tomasa Džefersona, njegovog osnivača i trećeg američkog predsjednika.

Nije tajna da zbog poznavanja drugog jezika možete da imate prednost u karijeri. Pojedini studenti u Sjedinjenim Državam su učenje jezika međutim podigli na drugi nivo - u učionici i van nje.

Nišat Džabin uživa u životu na Univerzitetu savezne države Virdžinije. Međutim, i pored svih aktivnosti, to u suštini nije njen dom. Kada Džabin osjeti nostalgiju za Dakom, u Bangladešu, ona nazove svoje sestru sa kojom priča na bangla jeziku.

Nekoliko minuta kasnije, pridružuje joj se prijateljica Mina Kan. Njih dvije razgovaraju na urdu jeziku.

Džabin voli jezike.

“Ako me neko pita koliko jezika želim da naučim, kažem više nego što imam prstiju na rukama. Znači, vjerovatno 11.”

Džabin je već završila jednu ruku. Govori četiri jezika i studira matematiku, što pojedini smatraju njenim petim stranim jezikom.

Studenti na ovom univerzitetu pohađaju časove jezika koje žele da nauče, poput ovog na kojem uče o francuskoj književnosti.

Melodija jezika ispunjava kampus, što bi vjerovatno naišlo na odobravanje Tomasa Džefersona, osnivača univerziteta i trećeg američkog predsjednika. Džeferson je bio veoma zainteresovan za jezike, što potvrđuju njegovi prevodi persijske poezije koje je nedavno pronašao jedan od profesora.

Odsjek za Bliski istok i Južnu Aziju je u protekloj deceniji zabilježio rast od 62 odsto, dok najveći porast bilježe časovi arapskog jezika.

Profesor Suad Mohamed kaže da se veći broj studenata sada opredeljuje za karijere u nacionalnoj bezbjednosti ili diplomatskoj službi. Poput Kristofera Haberlenda koji govori pet jezika.

“Što više proučavam jedan jezik, to mi je lakše da naučim drugi.”

Poslednjeg mjeseca u semestru, univerzitet je kaleidoskop zvukova, koji odražavaju 20 jezika koji se ovdje predaju. Kada ste usredsređeni na jezike, to je sasvim razumljivo.
XS
SM
MD
LG