Linkovi

Snouden: Želim da se vratim u SAD


Edvard Snouden (arhivski snimak)

Edvard Snouden, bivši kontraktor američkih obaveštajnih službi, u prvom intervjuu za američku televiziju, istakao je da nema dokaza da su njegova otkrića o programima prismotre koji sprovodi NSA ugrozila živote Amerikanaca.

Edvard Snouden, bivši kontraktor američkih obaveštajnih službi, koji je otkrio detalje o vladinom programu prismotre Amerikanaca, kaže da želi da se vrati u SAD.

U svom prvom intervjuu za američku televiziju, Snouden je novinaru TV mreže NBC, Brajanu Vilijamsu, rekao da sebe doživljava kao patriotu, ali da namerava da zatraži od Rusije da mu produži azil dok ne bude mogao da se vrati u SAD.

Sonuden se branio od optužbi da je izdajnik koji je ugrozio živote time što je otkrio javnosti da Nacionalna bezbednosna agencija (NSA) ima ogromnu zbirku podataka o telefonskim i internet komunikacijama Amerikanaca.

"Ja kažem na to – da li možete da to dokažete? Možete li da pokažete? Jer ja pitam SAD, i mediji pitaju američku vladu već godinu dana – ako posle godinu dana ne mogu da pokažu niti jednog pojedinca, koji je na bilo koji način bio ugrožen zbog tih otkrića., da li je situacija zaista tako teška i ozbiljna? I da li stvarno možemo da verujemo onima koji to tvrde, a da ne ispitamo te tvrdnje?”

Na pitanje da li bi bio spreman na pogodbu sa američkom vladom kako bi se vratio u zemlju, Snouden je rekao da prvo želi da se uveri “da je došlo do reforme spornih programa” i da njegovi postupci mogu da pomognu njegovoj porodici i zemlji koju je ostavio za sobom.

Edvard Snouden živi u Rusiji od kako je novinarima predao dokumenta Nacionalne bezbednosne agencije koji opisuju tajne američke špijunske operacije širom sveta. U SAD se suočava sa optužnicom zbog odavanja poverljivih podataka.
XS
SM
MD
LG