Linkovi

Nikolić: Kosovski presedan otvorio nova žarišta


Predsednik Srbije Tomislav Nikolić govori na sednici Saveta bezbednosti UN o Kosovu, 27. maja 2014.
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić govori na sednici Saveta bezbednosti UN o Kosovu, 27. maja 2014.

Na sednici SB UN o Kosovu, šef UNMIK-a Farid Zarif izrazio je nadu da će se dijalog Beograda i Prištine efikasno nastaviti posle formiranje nove vlade Kosova, dok je predsednica Kosova poručila da će puna primena Briselskog sporazuma transformisati odnose u regionu.

U Njujorku je u popodnevnim satima održana redovna sednica Saveta bezbednosti UN psovećena Kosovu, kojoj su prisustvovali predsednik Srbije, Tomislav Nikolić i predsednica Kosova Atifete Jahjaga, dok je izveštaj generalnog sekretara UN predstavio njegov specijalni predstavnik za Kosovo, Farid Zarif.

Zarif je izrazio solidarnost sa vladom i gradjanima Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske zbog nezapamćenih poplava u regionu, i izrazio saučešće porodicama žrtava, uz nadu da će napori spasavanja i obnove, u čemu učestvuju i Ujedinjene nacije, olakšati gradjanima tešku situaciju. Kada je reč o situaciji na Kosovu, Zarif je pohvalio Beograd i Prištinu zbog trajne posvećenosti političkom dijalogu, iako je primetio da je primena Briselskog sporazuma bila usporena zbog prevremenih izbora u Srbiji kao i raspisivanja novih izbora na Kosovu.

On je pozvao sve kosovske gradjane, a posebno pripadnike srpske zajednice, da učestvuju na kosovskim izborima. Zarif je izrazio nadu da će se po formiranju nove vlade Kosova, dijalog nastaviti bez odlaganja, i da će ključno predstojeće pitanje – formiranje zajednice srpskih opština – biti ekspeditivno rešeno uz druga pitanja od obostranog interesa. On je, izmedju ostalog, takodje konstatovao da će uspostavljanje specijalnog suda koji će ispitivati tvrdnje iz izveštaja Saveta Evrope iz 2010. o trgovini organima na Kosovu doprineti jačanju vladavine prava i obezbediti utvrdjivanje odgovornosti.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je tokom svog izlaganja u Njujorku poručio da će Beograd - posle pažljivog razmatranja - odlučiti da li da pozove Srbe sa Kosova i Metohije da učestvuju na parlamentarnim izborima 8. juna i ocenio da Priština najavom o formiranju oružanih snaga Kosova - kako se izrazio - "zvecka oružjem".

Nikolić je istakao da su jednostrani potezi Prištine - neprihvatljivi i da su kosovske vlasti revizijom izbornih pravila na štetu Srba i raseljenih lica obesmislile legitimitet predstojećeg glasanja.

Predsednik Srbije naglasio je da najava formiranja oružanih snaga Kosova ne samo narušava dijalog Beograda i Prištine, već se time najoštrije krše odredbe rezolucije 12-44 Saveta bezbednosti, preti stabilnosti u regionu i podriva autoritet i uloga Ujedinjenih nacija.

Nikolić je ocenio da je ustanovljavanje kosovskog presedana, uzrokovalo poroznost državnih granica i otvorilo potencijalna i nova krizna žarišta, koja nisu zaobišla ni evropski kontinent.

"U našem slučaju, desio se paradoks i napravljen je presedan za koji su tvrdili da se ne smatra presedanom. Onda se dogodio Krim, kada su se vlasti i narod Krima, proglašavajući nezavisnost, oslonile na 'čuveni kosovski presedan' koji su zemlje zapada same stvorile", rekao je Nikolić, naglašavajući da "Srbija ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije, ali pregovara i pregovaraće u želji da svim stanovnicima Kosova i Metohije obezbedi mir i prosperitet, što je - kako je rekao - konstanta ove i svake buduće Vlade.

Jahjaga: Kosovo posvećeno dijalogu

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga poručila je da Kosovo ostaje predano procesu dijaloga sa Srbijom, i izrazila uverenje da će puna primena Briselskog sporazuma na konzistentan i efikasan način dalje transformisati buduće odnose Srbije i Kosova i doneti stabilnost regionu.

Proces dijaloga sa Srbijom je jedan od naših najvažnijih napora a njegove implikacije su mnogo dalekosežnije od konsolidacije kosovskog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, i članstva u medjunarodnim organizacijama, navela je Jahjaga, ističući da dogovori postignuti u Briselu omogućavaju punu integraciju srpske zajednice na Kosovu. Ona je dodala da je sporazmom okončano operisanje ilegalnih bezbednosnih struktura koje je Srbija podržavala u delovima Kosova, čime je pružena preko potrebna vladavina zakona gradjanima severnog dela, koji su "predugo živeli u atmosferi zastrašivanja i bezakonja."

Jahjaga je, medjutim, konstatovala, da je potrebno još rada u domenu bezbednosti u četiri severne opštine Kosova, uključujući i rasformiranje preostalih paralelnih struktura.

Govoreći o ideji formiranja Kosovskih oružanih snaga, ona je istakla da su u pitanju "lako naroužane odbrambene snage koje će odgovarati na bezbednosne izazove na Kosovu i biti sredstvo kojima će Kosovo doprineti kolektivnoj bezbednosti Balkana. Ona je istakla da je formiranje tih snaga "postepeni, fazni proces koji će trajati deceniju, i koji će zahtevati ne samo podršku svih etničkih zajednica već i njihovo aktivno učešće."

Ona je uputila poziv pripadnicima svih etničkih zajednica na Kosovu da iskoriste svoje ustavno pravo i glasaju na predstojećim izborima.

Predsednica Kosova takodje je izrazila saučešće predsedniku i narodu Srbije zbog tragičnih posledica poplava u regionu.
XS
SM
MD
LG