Linkovi

Više od 30 žrtava u Šindjiangu


31 osoba je poginula u bombaškom napadu na prometnoj pijaci u prestonici etnički podeljenog regiona Šindjiang, saopštile su kineske vlasti.

Najmanje 31 osoba poginula je u eksploziji na prometnoj pijaci u prestonici entički podeljenog regiona Šindjiang na zapadu Kine.

Zvanična novinska agencija Šinhua javlja da je više od 90 osoba povredjeno kada su se dva džipa zabila u gomilu ljudi u centru Urumćija, blizu parka Renmin. Očevici navode da su bombe bačene iz vozila i da se čulo više od 10 eksplozija. Šinhua navodi da je jedno od vozila eksplodiralo.

Još nije poznato šta se dogodilo sa drugim vozilom a niko još nije preuzeo odgovornost za napad. Na fotografijama objavljenim preko društvenih medija vide se vatra i oblaci dima na mestu napada.

To je najnoviji napad u Šindjiangu, u kome žive manjinski Ujguri, koji su prevashodno muslimani. Kina za nasilje u regionu krivi muslimanske separatiste, koji prema navodima Pekinga, imaju podršku iz inostranstva. Posle napada, kineski predsednik Ši Djinping obećao je da će “strogo kazniti teroriste.”

Informacije o napadima je teško proveriti budući da Kina u velikoj meri ograničava rad novinara u Šindjiangu i okolnim oblastima.
XS
SM
MD
LG