Linkovi

Porast tenzija u jugoistočnoj Aziji


Protest vijetnamskih emigranata ispred kineskog konzulata u Makati Sitiju, finansijskoj četvrti filipinske prestonice Manile, 16. maj 2014.
Protest vijetnamskih emigranata ispred kineskog konzulata u Makati Sitiju, finansijskoj četvrti filipinske prestonice Manile, 16. maj 2014.

Filipinci i vijetnamci koji žive na Filipinima organizovali su zajednički protest protiv kineskog ulaska u, kako smatraju, teritorijalne vode njihovih zemalja u Južnokineskom moru.

Učesnici protesta ispred kineskog konzulata u filipinskoj prestonici Manili, zahtevali su od Kine da prestane sa bušenjem u potrazi za naftom u teritorijalnim vodama Vijetnama.

Demonstracije su usledile dan pošto je američki potredsednik Džo Bajden visokom kineskom vojnom zvaničniku koji boravi u poseti Vašingtonu, rekao da su akcije Pekinga u Južnokineskom moru “opasne i provokativne.”

Na konferenciji za novinare u Pentagonu, koju je održao zajedno sa američkim kolegom, generalom Martinom Dempsijem – načelnik generalštaba kineske armije, general Fang Fengui optužio je Vijetnam za agresiju:

“Ponašanje Kine je sasvim normalno kada obavlja aktivnosti u potrazi za naftom u svojim sopstvenim teritorijalnim vodama. Vijetnam je zbog tako male aktivnosti poslao svoje brodove da bi je ometao. Za nas je to neprihvatljivo. Osiguraćemo bezbednost naftne platforme, kao i nastavak operacije. Mislim da sam to jasno predočio, kao i da je sada jasno ko preduzima aktivnosti, a ko ih ometa.”

Komentari generala Fanga usledili su dan pošto je spor doveo do antikineskih protesta u Vijetnamu, uključujući i nerede u blizini jedne tajvanske čeličane u kojima je poginuo jedan kineski radnik, dok je 149 osoba povređeno.

Kineski i vijetnamskih vojni brodovi, su takođe upotrebili vodene topove u međusobnim okršajima, što je podstaklo bojazan da bi moglo da dođe i do oružanog sukoba.

General Martin Dempsi, načelnik Združenog generalštaba oružanih snaga SAD je na konferenciji za nov9ijare sa kineskim kolegom preneo stav SAD:

“Kao što smo istakli tokom razgovora prošle godine, za Kinu kao jednu od glavnih sila u regionu važno je da doprinosi njegovoj stabilnosti, a mi smo spremni da sarađujemo u ostvarenju tog cilja.”

Međutim, general Fang je poručio da Kina neće odustati od podvodnog bušenja. Upozorio je SAD da bi trebalo da budu objektivnije u pogledu tenzija između Kine i Vijetnama, kako ne bi došlo do narušavanja odnosa između Vašingtona i Pekinga.
XS
SM
MD
LG