Linkovi

Nautički dronovi obavljaju naučna istraživanja


Leteći dronovi za civilnu upotrebu često pune svoje baterije na sunčevu svetlost. Međutim nautički dronovi crpe energiju kako iz sunca tako i iz vode.

Dronovi se najčešće vezuju za letelice bez ljudske posade, međutim brodovi na samoupravljanje takođe postaju vrlo korisni za obavljanje raznih poslova kao što su naučna istraživanja, sprovođenje zakona ili potraga za nestalim avionom u Indijskom okeanu.

Leteći dronovi za civilnu upotrebu često pune svoje baterije na sunčevu svetlost. Međutim nautički dronovi, poput ovog pod imenom “Wave Glider”, crpe energiju kako iz sunca tako i iz vode.

Ovakva plovila za kretanje koriste solarne ćelije smeštene na palubi u kombinaciji sa specijalnim setom podvodnih peraja dizajniranih tako da se služe energijom iz talasa sa površine okeana.

“Wave Glider”, koji je napravila kalifornijska kompanija “Liquid Robotics”, može da bude na otvorenom moru mesecima, i da za to vreme preko satelita kontrolnom centru šalje podatke o vodi i vremenskim uslovima.

Predsednik kompanije “Liquid Robotics”, Bil Vas, kaže da takođe može da sarađuje sa drugim dronovima razmenjujući sakupljene podatke.

“Ukoliko vam treba veći kapacitet procesora, oni će pozvati svoje prijatelje. Budućnost je, dakle, imati ogroman broj takvih dronova koji rade zajedno i mogu da reše neke komplikovane probleme za ljudski rod”.

“Wave Glider” je prošle godine oborio Ginisov rekord za najduže putovanje jednog vozila bez ljudske posade kada je bez stajanja prešao put od američke obale Tihog okeana sve do Australije.

Druga robotizovana okeanska jedrilica nazvana “Saildrone” napaja se energijom vetra i za kretanje na velikim razdaljinama koristi rotirajuće jedro koje kontroliše specijalni rep. Način na koji je napravljen i dizajniran omogućava ovom morskom dronu da ostane u uspravnom položaju i u najtežim vremenskim uslovima.

Posle testiranja “Saildrone”-a na putu od San Franciska do Havaja, njen dizajner sada planira nove poduhvate, kaže predsednik kompanije “Saildrone” Ričard Dženkins.

“Sledeća faza je da se dron opremi visoko-kvalitetnim naučnim senzorima i da prikupi precizne naučne podatke”.

Dženkins vidi budućnost “Saildrone”-a u patroliranju morskim granicama i sprovođenju zakona o ribarstvu i zaštiti ugroženih vrsta.
XS
SM
MD
LG