Linkovi

Implanti u kičmi pomažu paraplegičarima


Istraživači sa univerziteta u Luivilu razvijaju mali aparat koji se ugradjuje u ledja pacijenata i elektronski stimuliše kičmenu moždinu.

Ozbiljne povrede kičmene moždine obično vode ka potpunom gubitku kontrole donjih ekstremiteta, kao i bešike, creva i seksualne funkcije. Ali naučnici sa univerziteta u Luivilu u Kentakiju kažu da jedan ugrađeni električni aparat pomaže pacijentima da povrate barem deo te kontrole.

Povreda prilikom vožnje bicikla pre pet godina ostavila je Kena Stivensona paralizovanog od struka na dole. Lekari su mu rekli da više nikada neće moći da ustane.

“Rekli su, na osnovu dijagnoze i načina na koji sam povredio leđa i ostalog, da neću moći da pomerim noge ili osetim bilo šta, nikada više.”

Još jedan udarac za mladića bio je gubitak seksualne funkcije.

Ali sada, zahvaljujući malom aparatu ugrađenom u njegova leđa, koji elektronski stimuliše njegovu kičmenu moždinu, Stivenson je povratio neke sposobnosti da uživa u aktivnostima za koje je mislio da su iza njega zauvek. Doktor Roderik Petigru iz Nacionalnih instituta za zdravlje, objašnjava.

“Cilj je bio da prilagodi oštećene nerve u kičmenoj moždini, kako bi oni ponovo mogli da prime stimulanse.”

Stimulator se uključuje pomoću daljinskog upravljača i omogućava Stivensonu da pomeri jednu nogu za određeno vreme. I druge funkcije su poboljšane.

“Seksualna funkcija bila je važna za mene zato što je u osnovi ranije nije bilo. Sada je mnogo bolje.”

Tri druga pacijenta prijavila su slična poboljšanja iako ni jedan od njih ne može da hoda. Doktor Petigru naglašava da aparat nije lek i da su potrebna dodatna istraživanja pre nego što bude široko dostupan. Ali, kaže on, povreda kičmene moždine možda više neće značiti doživotnu osudu na paralizu.

“Ono što vidimo kod ove četiri osobe je da su sposobne da se samostalno kreću i kontrolišu svoje ruke i noge i nesvesno kontrolišu funkcije bešike i creva i to je veoma značajno.”

Istraživači sada planiraju da ugrade aparat kod još osam pacijenata i da pokušaju da stimulišu više od jedne grupe mišića istovremeno.
XS
SM
MD
LG