Linkovi

41 žena na Tajmovoj listi "100 najuticajnijih"


Pevačica Bijonse na naslovnoj stranici izdanja Tajm magazina sa listom 100 najuticajnijih ljudi
Pevačica Bijonse na naslovnoj stranici izdanja Tajm magazina sa listom 100 najuticajnijih ljudi

Na listi 100 najuticajnijih ove godine se našao najveći broj žena do sada - 41- a medju njima su Dženet Jelin, prva žena na čelu američkih federalnih rezervi, pop zvezda Majli Sajrus i novinarka Foks Njuz Megin Keli.

Na listi, koja je objavljena u četvrtak, po drugi put se nalazi pevačica Bijonse a po sedmi put bivša američka državna sekretarka i mogući kandidat na predsedničkim izborima 2016. Hilari Klinton.

Medju manje poznatim imenima su nigerijska ministarka finansija Ngozi Okonjo-Iveala i Ketrin Saliven, bivši astronaut NASA-e a sada administratorka američke nacionalne administracije za okeane i atmosferu.

"Jedna od najupečatljivijih stvari u vezi sa mnogim ženama sa liste je što činjenica da su prva ili najmladja žena koja je trijumfovala u nekom polju čak nije ni najuzbudljiviji deo njihove životne priče", izjavili su članovi redakcije Tajma komentarišući listu koja je objavljena na vebsajtu magazina: Time.com

Ovogodišnjim brojem zastupljenih žena oboren je rekord postavljen 2012. kada je na listi bila prisutna 38 žena.

Medju najuticajnijim muškarcima su ruski predsednik Vladimir Putin i američki predsednik Barak Obama, uticajni konzervativni donatori Čarls i Dejvid Koh kao i bivši saradnik Nacionalne obaveštajne agencije Edvard Snouden.

U svetu sporta, tu su prvi američki aktivni NBA sportista koji je otvoreno priznao da je homoseksualac, Džejson Kolins, 17-godišnja profesionalna igračica golfa Lidija Ko i kornerbek zvaničnih šampiona NFL-a "Sijetl Sihoksa" - Ričard Šerman.

Kada je reč o najuticajnijoj ličnosti prema izboru Tajmovih čitalaca, indijski političar Arvind Kedžrival odneo je pobedu sa više od 260,000 glasova.

Magazin Tajm svake godine bira ličnosti koje su, bilo u pozitivnom ili negativnom smislu, izvršile najveći uticaj u svetu u proteklih godinu dana.
XS
SM
MD
LG