Linkovi

Žene za bolje obrazovanje u "Stem" oblastima


Prva dama SAD Mišel Obama sa dobitnicama ovogodišnje Medjunarodne nagrade hrabrim ženama sveta.
Prva dama SAD Mišel Obama sa dobitnicama ovogodišnje Medjunarodne nagrade hrabrim ženama sveta.

Uoči obeležavanja Svetskog dana žena, neke žene kažu da je najbolji način za poboljšanje stanja za njihove sestre i porodice kroz bolje obrazovanje u takozvanim Stem oblastima, nauci, tehnologiji, inženjerstvu i matematici.

Dok se Svetski dan žena obeležava u subotu, neke žene kažu da je najbolji način za poboljšanje stanja za njihove sestre i porodice kroz bolje obrazovanje u takozvanim Stem oblastima, nauci, tehnologiji, inženjerstvu i matematici.

Prva dama Mišel Obama pohvalila je 10 žena za njihovo liderstvo u zalaganju za poštovanje ljudskih prava, žensku ravnopravnost i socijalni prosperitet.

“Ove žene provele su godine u školama i na univerzitetima naoružavajući se znanjem i sposobnostima koje sada koriste u borbi sa izazovima koji su pred njima. To je priča sa kojom i sama mogu da se poistovetim jer je to priča mog života.”

U Sjedinjenim Državama, grupa žena obeležila je Međunarodni dan žena ohrabrujući druge da ih prate u nauci, tehnologiji, inženjerstvu i matematici, oblastima kojima obično dominiraju muškarci. Don Mekinli je iz tehnološke kompanije 3 Em koja je kosponzor trodnevnog maratona ove nedelje u znak podrške ženama u takozvanim Stem obrazovnim programima. Ona je sa nama razgovarala putem Skajpa.

“To je prilika da se proslavi međunarodni dan žena i da se proslave uspešne karijere, posebno žena u inženjerstvu i tehnologiji.”

Tokom virtuelnog događaja, uspešne biznis žene razmenjuju iskustva i nude savete ženama širom sveta.

“Pokazuju im, treniraju, podržavaju ih i izlažu ih rano u karijeri onome što takve vrste oblasti studiranja mogu da budu i šta zapravo jesu.”

Profesorka Meri Dedžardins sa univerziteta Merilend u Baltimoru predaje kompjuterske nauke i inženjerstvo.

“Ako pogledate statistiku, više od polovine svih Stem poslova u narednih 10 do 15 godina je u kompjuterskim naukama. Ali kada ljudi govore o njima, uglavnom se to odnosi na biologiju i fiziku. To su važne oblasti ali one nisu tamo gde će biti veliko povećanje broja radnih mesta.”

Dedžardins takođe kaže da je izlaganje dece u ranim godinama ključno da se zainteresuju za Stem oblasti.

“Dopustite svojim devojčicama da probaju stvari koje nisu tipične za devojčice. Osigurajte da vaša deca to dobiju u ranim godinama kako bi razmišljala o sebi kao kreatorima tehnologije i novih ideja, a ne samo da poštuju pravila.”

Dedžardins ističe da kompjuterska nauka zaista pomaže da se svet načini boljim mestom. Za žene koje su nagrađene ove nedelje u američkom Državnom sekretarijatu, obrazovanje im je pomoglo da one pomognu drugima. Doktorka Nasrin Orijakil, koja je izvela 17 hirurških operacija tokom jedne noći u Avganistanu, govorila je u ime čitave grupe.

"Neophodno je znati da žene čine polovinu populacije. Marginalizovanje devojčica ili žena u bilo kom obliku znači razbijanje svete institucije porodice u našem društvu.”

Ona je zaključila da osnaživanje žena znači i osnaživanje društva i budućih generacija.
XS
SM
MD
LG