Linkovi

Soči - kruna uspeha ili teret za Putina?


Walikota Boston Marty Walsh menaruh mahkota di kepala Caroline Rotich dari Kenya, pemenang divisi perempuan di Boston Marathon (20/4). ​(AP/Elise Amendola)
Walikota Boston Marty Walsh menaruh mahkota di kepala Caroline Rotich dari Kenya, pemenang divisi perempuan di Boston Marathon (20/4). ​(AP/Elise Amendola)

Trošak od 50 milijardi dolara je četiri puta veći od Putinove prvobitne procene 2007. godine, kada je Rusija pobedila na izboru za domaćina Zimskih OI.

Svojevremeno najveće gradilište na svetu, Zimska Olimpijada u Sočiju zamišljena je kao vrhunac uspeha predsednika Vladimira Putina. Medjutim, ona bi mogla da postane opterećenje za dugogodišnjeg vladara Rusije.

Za ruskog predsednika Vladimira Putina, cena ruskih uniformi za Olimpijadu u Sočiju je zanemarljiva. Cena Olimpijskih igara, pak, izaziva glavobolju. Kada u petak budu otvorene, biće to najskuplje Olimpijske igre u istoriji, bilo zimske ili letnje.

Trošak od 50 milijardi dolara je četiri puta veći od Putinove prvobitne procene 2007., kada je Rusija pobedila na izboru za domaćina.

Elena Panfilova iz ruskog ogranka organizacije Transparensi internešnal kaže da su mnogi Rusi ogorčeni i razočarani zbog korupcije i preteranih troškova Olimpijskih igara.

„Korupcija se otela kontroli. U pitanju su čak i oni koji ne bi trebalo da uzimaju novac, ne bi trebalo da kradu, ne bi trebalo da podižu cene posebno socijalnih usluga; čak i oni kojima je rečeno da obustave odredjenu praksu - nastavljaju sa njom. U takvoj situaciji teško je osetiti olimpijsko raspoloženje.“

Nije trebalo da bude ovako, kaže analitičar za ruska pitanja i profesor Mark Galeoti sa Njujorškog univerziteta.

„Kada se Rusija kandidovala za OI u Sočiju, sve je išlo Putinu na ruku. Ekonomija je bila jaka, politički on je bio nedodirljiv i stoga je Soči trebalo da bude grandiozna zabava predstavljanja svetu nove Rusije. To je trebalo da pokaže svetu da je Rusija dovoljno bogata da potroši sredstva na takav dogadjaj, da je efikasna i dobro organizovana.“

Medjutim, ekonomski rast je protekle godine pao na 1,3 posto, što je samo delić petoprocentnog rasta koji je Putin planirao kada se kandidovao za reizbor pre dve godine. Sada polovina Rusa govori anketarima da ne žele da se on kandiduje za reizbor.

Kritikovan zbog autoritarne vladavine, predsednik Putin je u decembru pustio iz zatvora političkog rivala Mihaila Hodorkovskog.

„Naš zakon omogućava predsedniku Putinu da ostane na vlasti narednih deset godina, naravno pod uslovom da gradjani glasaju za njega. Čitao sam da su ga nedavno pitali da li veruje da bi trebalo da doživotno bude predsednik. On je jasno odgovorio NE. Nadam se da neće promeniti stav. „

Medjutim, puštanje Hodorkovskog na slobodu nije promenilo gledište Zapada prema Putinu. Prodaja karata za Olimpijske igre u inostranstvu je slaba. Stranci navode da su zabrinuti zbog bezbednosti, visokih troškova putovanja i ruskih anti-gej zakona.

Prošle nedelje, lideri Evropske unije su sveli planirani dvodnevni sastanak sa Putinom na svega tri sata. Lideri Sjedinjenih Država, Francuske i Britanije neće putovati na Olimpijske igre u Sočiju. Medjutim, predsednik Putin se nada da će sve što je negativno biti zaboravljeno kada vatromet počne u petak.
XS
SM
MD
LG