Linkovi

Nove nevolje na Antarktiku


Putnici sa ruskog broda "Akademik Šokalski" evakuisani su helikopterom sa kineskog ledolomca "Snežni zmaj".
Putnici sa ruskog broda "Akademik Šokalski" evakuisani su helikopterom sa kineskog ledolomca "Snežni zmaj".

Kineski ledolomac "Snežni zmaj", čiji je helikopter juče učestvovao u evakuisanju putnika sa ruskog istraživačkog broda, sada je i sam zaglavljen u ledu.

Dok su svi putnici ruskog istraživačkog broda - njih 52-oje - koji su desetak dana bili zaglavljeni u ledu u blizini Južnog pola juče evakuisani, postoje zabrinutosti da je kineski ledolomac, koji je imao ulogu u njihovom spasavanju, sada takođe zaglavljen.

Posada kineskog broda "Snežni zmaj", čiji helikopter je korišćen za prebacivanje putnika sa ruskog broda na australijski ledomolac "Aurora Australis", saopštila je da ne veruje da će "Snežni zmaj" moći da se kreće kroz led, pošto je nekoliko dana bio usidren.

Australijska uprava za pomorsku bezbednost objavila je da su njenom ledolomacu "Aurori Australis", koji ima zadatak da preveze putnike sa ruskog broda nazad do Australije, date instrukcije da privremeno ostane u okolini, ukoliko kineskom brodu bude potrebna pomoć. Uprava navodi da će posada kineskog broda ponovo pokušati da se domogne otvorenog mora sutra, kada plima bude povoljnija.
XS
SM
MD
LG