Linkovi

"Pusi Rajot" nastavljaju sa aktivizmom


Članice ruske pank grupe Pusi Rajot - Marija Aljokina i Nadežda Tolokonjikova.
Članice ruske pank grupe Pusi Rajot - Marija Aljokina i Nadežda Tolokonjikova.

Amnestirane članice ruskog pank benda najavile su da će formirati grupu za zaštitu ljudskih prava.

Članice ruskog pank benda Pusi Rajot, koje su ove nedelje puštene iz zatvora posle dve godine, izjavile su da planiraju da nastave sa aktivizmom, ali da će usmeriti svoju energiju na odbranu ljudskih prava, posebno prava zatvorenika.

Aljohina je rekla da je mnogo toga potrebno učiniti na poboljšanju zatvorskih uslova i naglasila da osobe koje su u zatvoru imaju teškoće da se zaposle posle izdržane kazne.

Ona je poručila da aktivisti treba da budu oni koji će pomoći da se smanji stopa kriminala i broj ponovljenih krivičnih dela zato što, prema njenim rečima, vlasti to neće učiniti.

Tolokonjikova je dodala da one počinju da rade na projektu zaštite ljudskih prava, koji planiraju da finansiraju putem individualnih priloga na internetu, izrazivši nadu da će sarađivati sa naftnim tajkunom i kritičarem Kremlja Mihailom Hodorkovskim, koji je takođe nedavno pomilovan, pošto je proveo u zatvoru deset godina.

Tolokonjikova je međutim naglasila da one više žele njegovu ideološku podršku, nego njegov novac, dodajući da ne planiraju da traže finansijsku pomoć ni od koga.
XS
SM
MD
LG