Linkovi

Obama razmatra promene sistema prismotre


Predsednikova savetodavna komisija u obimnom izveštaju predložila je promene načina prikupljanja podataka o privatnim komunikacijama gradjana.

Očekuje se da će predsednik Obama u januaru promeniti način na koji SAD prikupljaju informacije – u zemlji i inostranstvu. Predsednikova savetodavna komisija predala mu je 46 obimnih preporuka. Nacionalna bezbednosna agencija (NSA) izložena je kritikama zbog, po brojnim ocenama, prekomernog prikupljanja privatnih podataka američkih gradjana, izvučenih iz telefonskih razgovora i komunikacije na internetu.

Preporukama predsednikove komisije predvidja se ograničenje američkog prikupljanja takozvanih metapodataka - informacija o telefonskim razgovorima svih Amerikanaca, kako bi se zaštitila njihova privatnost. Izveštaj na tri stotine stranica poziva da se ograniči prikupljanje tih podataka zbog “pritajene opasnosti zloupotreba”.

Programi Nacionalne bezbednosne agencije povećani su posle terorističkih napada u septembru 2001, a u prilog im je išao tehnološki napredak.

Komisija smatra da bi telefonske podatke, umesto NSA, trebalo da čuvaju privatni provajderi. Džon Negroponte bio je prvi direktor objedinjenih američkih obaveštajnih službi.

"Mislim da, šta god da preduzmemo, predsednik mora da obezbedi da ne umanjimo efikasnost ove vrste prismotre, zato što ne smemo da izgubimo iz vida činjenicu da ona može da bude veoma korisna, i već je bila. Te tehnike su nam pomogle da sprečimo terorističke napade.”

Predsednikova komisija utvrdila je da su zbirni podaci o telefonskim razgovorima bili korisni u zaustavljanju terorističkih napada, ali da su te informacije mogle da se dobiju i na druge načine. U izveštaju se navodi da su podaci bili najkorisniji kada je trebalo dokazati da ne postoji veza izmedju poznatih terorističkih grupa i njihovih navodnih saradnika unutar Sjedinjenih Država.

Predsednik Obama je izjavio da će razmotriti preporuke za vreme porodičnog odmora na Havajima.

"Zanimljivi deo ovih razmatranja je što prepoznajemo da u virtualnom svetu, to što možemo da nešto uradimo ne znači nužno da to i treba da uradimo.”

Predsednik Obama nema obavezu da prihvati izveštaj u celini. Može da izabere koje će preporuke primeniti – a neke od njih treba da odobri Kongres.

Ejmi Stepanovič iz Centra za informacije o elektronskoj privatnosti, smatra da je izveštaj “iznenadjujući”, i “veilki korak napred”.

"Sada moramo da držimo oči otvorenim i vidimo da li će te preporuke zaista biti sprovedene.”

Izveštaj nagoveštava da bi stranim državljanima trebalo pružiti istu federalnu zaštitu privatnosti kao i Amerikancima.

Takodje se navodi da eventualno špijuniranje stranih zvaničnika treba da odobre predsednik i njegovi viši savetnici – a ne obaveštajni zvaničnici – i da pri tome treba odvagati da li je korist od prisluškivanja veća od potencijalne štete. Cilj te preporuke je da se izbegnu neprijatnosti kao što je bio slučaj ranije ove godine sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel kada je otkriveno da su SAD prisluškivale njen mobilni telefon.

Negroponte kaže da je od 11. septembra prošlo dovoljno vremena da bi se razmotrilo sužavanje programa prismotre.

"To je nešto što treba dobro proceniti i izbalansirati – zaštitu privatnosti i diplomatski senzibilitet naspram efikasnosti u borbi protiv terorizma. Nema sumnje da se u ovom trenutku klatno naginje u smeru veće privatnosti i diplomatije.”

Samo nekoliko dana pre nego što su preporuke objavljene, federalni sudija doneo je odluku da je masovno prikupljanje telefonskih podataka – neustavno. Analitičari smatraju da će ta nova presuda, u kombinaciji sa izveštajem o programima prismotre, podstaći predsednika i Kongres da sprovedu sveobuhvatne promene.
XS
SM
MD
LG