Linkovi

Dijalog u Briselu: Dogovor o policiji


Premijer Srbija Ivica Dačić, visoka predstavnica EU Ketrin Ešton i kosovski premijer Hašim Tači (arhivski snimak)

U razgovorima premijera Srbije i Kosova, i visoke predstavnice EU Ketrin Ešton o primeni Briselskog sporazuma postignut je dogovor o policiji ali ne i o pravosuđu na severu Kosova.

Današnji nastavak dijaloga dva premijera uz posredovanje Visoke prdstavnice EU, posvećen detaljima aprilskog sporazuma o policiji i pravosudju, rezultirao je postignutim dogovorom o policiji, što bi, vjeruje se, trebalo dati dodatne pozitivne tonove izvještaju koji baronesa Ešton sprema za evropske ministre spoljnih poslova.

Nakon trosatnog susreta sa premijerom Kosova Hašimom Tačijem i visokom predstavnicom EU, Ketrin Ešton, premijer Srbije je informisao medije:

"Postigli smo napredak o policiji, usaglasili detalje i očekujemo da narednih dana otpočne proces prijavljivanja naših pripadnika za rad u kosovskoj policiji. Zadovoljni smo dogovorima koje smo postigli, oni će biti u interesu naših ljudi na Kosovu i Metohiji. Svi dogovori su statusno neutralni i veoma je bitno da posle lokalnih izbora primenimo briselski sporazum u svim oblastima, i pravosuđa i policije, i da se u zapošljavanju poštuje etnička struktura na terenu."

Kosovski premijer Tači ocenjuje:

"Imali smo veoma uspješan sastanak i uradili smo sve kako bi se integrisala policija i tu neva otvorenih pitanja, već od sutra možemo početi sa integracijom svih onih koji se žele integrisati u kosovsku policiju. Razgovarali smo i o pravosudju i mislim da ćemo od naredne sedmice početi sa integracijom i ovog dijela u kosovski sistem",

"Veoma je bitno da izveštaj koji će Ketrin Ešton podneti Komitetu za opšte poslove EU 17. decembra bude pozitivan. Smatramo da je važno da se uspešna primena Briselskog sporazuma i rezultati postignuti uspešnim organizovanjem lokalnih izbora na Kosovu i Metohiji kruniše početkom pregovora, odnosno održavanjem prve međuvladine konferencije o pridruživanju Srbije EU do kraja decembra ili najkasnije do kraja januara", naglasio je Dačić.

Suštinski napredak u oblasti policije je potvrdila i Visoka predstavnica, koja najavljuje da će naredni sastanak u istom sastavu biti održan 13. decembra u Briselu.
XS
SM
MD
LG