Linkovi

Srbija izmedju Južnog toka i evropskih pravila


Od Srbije, kao kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, očekuje se da sledi politiku Brisela i važeću evropsku regulativu.

Brisel ne odstupa od stava da su ugovori o gradnji i korišćenju gasovoda Južni tok, koje je Rusija potpisala sa nekoliko evropskih zemalja, između ostalog i sa Srbijom, u neskladu sa zakonodavstvom EU.

Bilateralni sporazumi između Rusije i Bugarske, Srbije, Mađarske, Grčke, Slovenije, Hrvatske i Austrije o izgradnji Južnog toka nisu u skladu sa evropskim zakonima, poručila je danas portparolka evropskog komesara za energetiku Marlen Holcner i dodala da je Evropska komisija spremna da pomogne Rusiji da se sporazumi poprave.

Ovaj gasovod se pravi samo za ruski gas, rekla je Holcner na konferenciji za novinare u sedištu Evropske komisije i istakla da analiza međudržavnih sporazuma pokazuje da će Gasprom kontrolisati gasovod Južni tok:

"Verujemo da na evropskom energetskom tržištu gasna bezbednost i konkurencija najbolje funkcionišu ako nema jedne kompanije koja uvozi, proizvodi gas, poseduje gasovod i određuje tarife. Ne želimo tu povezanost. U ovim sporazumima je rečeno da će Gasprom upravljati gasovodom. To nije u skladu sa važećom evropskom regulativom za nove gasovode."

Holcner je potvrdila da je Evropska komisija već poslala poruku Rusiji u kojoj joj preporučuje da popravi ove sporazume, a ukoliko oni ne budu revidirani, dodale je, preporuka Evropske komisije će biti da se ne koristi Južni tok.

O ovom gasovodu danas je u Beogradu govorio i šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport:

"Želim samo da kažem da je projekat Južni tok od velike potencijalne koristi i značaja za energetsku bezbednost ovog regiona. Ali, naravno da bi trebalo bude u skladu sa svim relevantnim zakonima i zakonodavstvom EU."

Komentarišući poziciju u kojoj se našla Srbija posle stava Evropske komisije, analitičar i profesor na Fakultetu političkih nauka u Beogradu Predrag Simić je rekao da Brisel ne gleda blagonaklono na Južni tok, a od Srbije se, po njegovim rečima, očekuje da kao kandidat za prijem u EU u potpunosti sledi njenu politiku, a ne politiku Moskve.
XS
SM
MD
LG