Linkovi

Dačić i Tači sutra u Briselu


Premijer Srbije kaže da će teme razgovora biti lokalni izbori, dalja primena Briselskog sporazuma i sledeći koraci u formiranju Zajednice srpskih opština.

Sutra se u Briselu nastavljaju pregovori Beograda i Prištine, a ovoga puta će tema biti nedavni izbori i dalji koraci u formiranju zajednice srpskih opština. O tome gde se očekuju problemi i šta su aspiracije Srbije danas je govorio premijer Ivica Dačić.

Uoči sutrašnjeg sastanka sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem u Briselu, premijer Srbije Ivica Dačić je rekao da će osim sagledavanja situacije posle održavanja lokalnih izbora na Kosovu i nastavka primene Briselskog sporazuma, biti reči i o sledećim koracima u formiranju Zajednice srpskih opština.

Posle današnjeg sastanka Asocijacije šefova policija jugoistočne Evrope Dačić je najavio da očekuje da će najviše problema biti u oblasti pravosuđa, a posebno oko osnovnog suda koji treba da postoji u Kosovskoj Mitrovici:

"Protivljenje prištinske strane da to bude sud čije će sedište biti u severnoj Mitrovici, misleći da tako želimo da stvorimo neku posebnu državu u državi. Ne, mi jednostavno želimo da etnička struktura zaposlenih prati etničku strukturu stanovništva u tom delu Kosova i Metohije."

Po rečima Dačića ako bude potrebe 13. decembra će biti održan još jedan sastanak pregovaračkih strana, kako bi bilo što više urađeno pre podnošenja poslednjeg izveštaja Ketrin Ešton. A Srbija, dodao je Dačić, očekuje da međuvladina konferencija bude održana u decembru, to jest najkasnije u januaru 2014.

"Jedino je za nas neprihvatljiva bilo kakva odluka i ona bi bila ponižavajuća za ceo ovaj mirovni proces, da se takva odluka ne donese i da se ponov odloži održavanje te prve međuvladine konferencije. To bi bila veoma loša poruka koju niko ne bi mogao ovde da opravda", istakao je Dačić.

Govoreći o situaciji u njegovom kabinetu, Dačić je rekao da nema problema u radu Vlade i da se otvorena pitanja ne tiču odnosa ministara, nego mišljenja o određenim zakonskim predlozima. U tom kontekstu on je rekao da su izmene Zakona o radu ozbiljno političko, a ne samo ekspertsko pitanje.
XS
SM
MD
LG