Linkovi

EU kritikuje Rusiju zbog Ukrajine


Okršaj policije sa demonstrantima u Kijevu 29. novembra 2013.
Okršaj policije sa demonstrantima u Kijevu 29. novembra 2013.

Lideri Evropske unije smatraju da je Moskva izvršila pritisak na Ukrajinu da odustane od potpisivanja sporazuma o slobodnoj trgovini sa EU u korist jačih veza sa Rusijom.

Evropska unija kritikovala je Rusiju zbog toga što je izvršila pritisak na Ukrajinu da odustane od potpisivanja značajnog sporazuma o slobodnoj trgovini sa 28-članim blokom, u korist jačanja bilateralnih veza sa Moskvom.

Lideri Evropske unije izrazili su frustriranost Rusijom drugog dana samita u glavnom gradu Litvanije Viljnusu, gde su druge dve bivše sovjetske republike, Gruzija i Moldavija, uprkos velikom pritisku Moskve, potpisale sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Predsednik Evropskog saveta Herman van Rompuj izrazio je nadu da će Ukrajina potpisati sporazum "pre ili kasnije", i najavio da će Evropljani nastaviti dijalog sa zvaničnim Kijevom o sporazumu kojim bi se uspostavila slobodna trgovinska zona između EU i Ukrajine.

Predsednik Ukrajine Vikor Janukovič, koji je odbio da potpiše sporazum prošle nedelje, rekao je na danas tokom samita da je njegovoj zemlji pre toga neophodna ekonomska i finansijska podrška Evropske unije. Njegova odluka izazvala je masovne demonstracije u Ukrajini cele nedelje, a pro-evropski demostranti nastavljaju proteste u Kijevu i danas, tražeći da Janukovič podnese ostavku. Rusija inače demantuje da je vršila politički i ekeonosmki pritisak na Ukrajinu da odloži potpisivanje sporazuma.
XS
SM
MD
LG