Linkovi

Usvojen predlog rezolucije o evropskim integracijama


Na sednici skupštinskog odbora za evropske integracije danas je bilo žučno tokom rasprave o ulozi parlamenta u procesu pridruživanja Srbije EU.

Ministar bez portfelja u Vladi Srbije Branko Ružić najavio je danas da je moguće i da postoji velika podrška da prva međuvladina konferencija Srbije i EU bude održana 20. decembra. A na sednici skupštinskog odbora za evropske integracije danas je bilo žučno tokom rasprave o ulozi parlamenta u procesu pridruživanja Srbije EU.

Parlamentarni odbor za evropske integracije utvrdio je danas predlog rezolucije o ulozi parlamenta i načelima u pregovorima o pristupanju Srbije EU. Odbor tražiti da se ta rezolucija razmotri po hitnom postupku, a predlog rezolucije je usvojen gotovo jednoglasno – protiv je bila samo poslanica DSS-a Donka Banović.

Po rečima ministra bez portfelja zaduženog za evropske integracije Branka Ružića Srbiju očekuju izazovi koji će unositi pozitivnu energiju, a rezolucija je, kako je rekao, signal kuda Srbija teži i želi da ide:

"Nakon devet godina imamo pred nama jednu rezoluciju o evropskim integracijama i smatram da je ovde upravo demonstriran visok stepen konsenzusa o jednom od najznačajnijih političkih pitanja u Srbiji danas."

Predsednica Odbora Nataša Vučković je objasnila da će predlog rezolucije biti upućen Vladi Srbije na mišljenje koje nije obavezujuće, kao i svim skupštinskim odborima i poslaničkim grupama.

Po oceni poslanice DS-a Gordane Čomić pridruživanje EU je mnogo više proces unutrašnje, nego spoljne politike:

"Ova rezolucija treba da nam svima da odgovore na pitanje ko, kako, kojim načinom, u kakvom kapacitetu odlučuje o tome kako ćemo živeti u decenijama pred nama. Jer je to suština evropskih integracija."

Pravu polemiku na današnjem zasedanju Odbora za evropske integracije izazvale su reči poslanice DSS-a Donke Babović, koja je izjavila da EU radi na izgradnji lažne države Kosovo i da Srbija treba da preispita nastavak procesa evropske integracije. Poslanica SNS-a Jadranka Joksimović je takve stavove ocenila kao "vrhunski bezobrazluk" i "insinuaciju", dok je Suzana Grubješić iz URS-a istakla da u rezoluciji nema ništa što unosi sumnju u dobre namere Skupštine i da ne postoje nikakve skrivene namere kada je reč o Kosovu.
XS
SM
MD
LG