Linkovi

Krstić: Budžet na realnim osnovama


Lazar Krstić, ministar finansija Srbije (arhivski snimak)
Lazar Krstić, ministar finansija Srbije (arhivski snimak)

Ministar finansija Srbije najavio da su rešavanje problema javnih preduzeća, državnih banaka i bolja naplata poreza tri prioriteta bez kojih neće biti moguće ostvariti budžet za 2014.

Ministar finansija Lazar Krstić najavio je danas da će budžet za iduću godinu biti odgovoran i izbalansiran, dok ekonomisti upozoravaju na probleme sa javnim preduzećima i državnim bankama, kao i na politička ograničenja za agresivnije reforme koje bi obuhvatile i penzije.

Budžet za 2014. godinu napravljen je odgovorno i na realnim osnovama i neće se ići na rezove veće od onih koji su u ovom trenutku neophodni, poručio je danas ministar finansija Lazar Krstić. Učestvujući u radu Nacionalnog budžetskog foruma, Krstić je najavio da su rešavanje problema javnih preduzeća, državnih banaka i bolja naplata poreza tri prioriteta bez kojih neće biti moguće ostvariti budžet za narednu godinu:

"Planiramo da povećamo efikasnost naplate poreza u 2014. godini i to se oslikava u budžetu. To je skroman pomak u odnosu na to koliko nam je efikasnost naplate pala u poslednjih godinu-godinu i po dana. Šta to znači? To je siva ekonomija. Mora da se poštuje zakon, tu nema nekih izuzetaka i nema nekih drugih rešenja."

Po oceni predsednika Fiskalnog saveta Pavla Petrovića napravljen je pozitivan zaokret u izradi budžeta, ali mogući problemi su, kako je rekao, izdaci za javna preduzeća i državne banke, koji posluju sa problemima i koji mogu da potope planirani budžet:

"Mi sa jedne strane zatežemo – konrolišemo plate i penzije, uvodimo solidarni porez, povećavamo PDV – i sve te uštede će nam dati oko 300 miliona evra. Sa druge strane, iduće godine ćemo potrošiti 560 miliona evra na javna preduzeća Srbijagas, Železara Smederevo, Galenika, Železnice Srbije."

Ministar finansija Lazar Krstić je danas rekao i da se razmatra ograničavanje zapošljavanja u državnoj upravi, kao i način zapošljavanja u drugim velikim sistemima, zbog rastućeg broja zaposlenih u javnom sektoru. Takođe, Krstić je poručio da u ovom trenutku nije bilo politički moguće da se ide na agresivnije reforme koje bi se odnosile na penzije.
XS
SM
MD
LG